Цените на нафтата опаднаа во петокот, менувајќи ги раните добивки од повеќе од 1 долар за барел и паднаа за повеќе од 3 долари, бидејќи стравувањата од банкарскиот сектор ја поставија суровата нафта на курсот за нејзиниот најголем неделен пад во последните месеци.

Фјучерсите на суровата нафта Брент паднаа за 1,59 долари или 2,1 отсто на 73,11 долари за барел. Американската сурова нафта West Texas Intermediate поевтини за 1,43 долари, или 2,1%, на 66,92 долари. На нивното ниско ниво на сесија, двата одредници беа намалени за повеќе од 3 долари. Брент беше на пат за својот најголем неделен пад од декември на повеќе од 10%, при што WTI се движи кон загуба од повеќе од 11%, што е најголема од минатиот април.

„Основните основи не се толку страшни како она што се цени овде, но постои загриженост дека нафтата не е безбедно место како готовината или златото“, рече Џон Килдаф, партнер во Again Capital во Њујорк.

Притисокот оваа недела уследи по колапсот на Silicon Valley Bank (SVB) и Signature Bank и проблемите во Credit Suisse и First Republic Bank.

Цените закрепнаа одредено ниво во петокот по мерките за поддршка од Европската централна банка и американските кредитори, но повторно паднаа кога SVB Financial Group соопшти дека поднела барање за реорганизација.

Падот на цените ја нагласува „континуираната кревка состојба на пазарот“, рече Оле Хансен, шеф на стратегијата за стоки во Saxo Bank.

Аналитичарите сè уште очекуваат ограничената глобална понуда да ги поддржи цените во догледна иднина.

Членките на ОПЕК + ја припишуваат овонеделната ценовна слабост на финансиските двигатели, наместо на каква било нерамнотежа на понудата и побарувачката, додавајќи дека очекуваат пазарот да се стабилизира.

Падот на WTI оваа недела на помалку од 70 долари за барел за прв пат од декември 2021 година може да ја поттикне американската влада да започне со полнење на стратешките нафтени резерви, зголемувајќи ја побарувачката.

И аналитичарите очекуваат закрепнувањето на кинеската побарувачка да додаде поддршка на цените, при што извозот на сурова нафта од САД во Кина во март се движи кон највисокото ниво во речиси две и пол години.

Саудиска Арабија и Русија на состанокот во четвртокот ја потврдија својата посветеност на одлуката на ОПЕК + минатиот октомври да ги намали целите за производство за два милиони барели дневно до крајот на 2023 година.

На 3 април треба да се состане мониторинг панелот на ОПЕК +.