Со колапсот на три регионални банки од март, и уште една на работ, дали Америка наскоро ќе доживее домино ефект во банкротите, прашува USA Today.

Блумберг објави дека PacWest Bancorp со седиште во Сан Франциско размислува за продажба, што може да создаде нов бран на паника во банкарскиот сектор.

По, First Republic Bank која е третата банка која пропадна, втора по големина во историјата на САД по Washington Mutual, која пропадна во 2008 година среде финансиската криза.

По колапсот на Силиконската долина банка (SVB) и Signature Bank во март, студијата за кревкоста на американскиот банкарски систем покажа дека уште 186 банки се изложени на ризик од неуспех дури и ако само половина од нивните штедачи решат да ги повлечат своите средства. Зошто пропаѓаат регионалните банки?

Регионалните банки пропаѓаат бидејќи агресивните зголемувања на каматните стапки на Федералните резерви за да ја ограничат инфлацијата ја намалија вредноста на банкарските средства како што се државните обврзници и хартиите од вредност поддржани со хипотека.

Повеќето обврзници плаќаат фиксна каматна стапка која станува привлечна кога каматните стапки паѓаат, зголемувајќи ја побарувачката и цената на обврзницата. Од друга страна, доколку каматните стапки се зголемат, инвеститорите повеќе нема да ја претпочитаат пониската фиксна каматна стапка што ја плаќа обврзницата, а со тоа ќе се намали нејзината цена.

Многу банки ги зголемија своите портфолија на обврзници за време на пандемијата, кога депозитите беа обилни, но побарувачката за заеми и приносите беа слаби. За многу банки овие нереализирани загуби ќе останат на хартија. Но, други може да се соочат со реални загуби ако треба да продаваат хартии од вредност поради ликвидност или други причини, според Банката на федерални резерви на Св. Луис.

„Неодамнешниот пад на вредноста на банкарските средства значително ја зголеми ранливоста на американскиот банкарски систем на управување од неосигурени депоненти“, напишаа економистите во неодамнешниот труд објавен на Мрежата за истражување на социјалните науки.

Затворањето на банките може да претставува ризик дури и за осигурените штедачи – оние со 250.000 долари или помалку во банката – бидејќи фондот за осигурување на депозити на FDIC почнува да трпи загуби, пишуваат економистите.

Се разбира, ова сценарио би се одиграло само доколку владата не направи ништо.

„Така, нашите пресметки сугерираат дека овие банки се секако изложени на потенцијален ризик од неуспех, отсуство на друга владина интервенција или докапитализација“, пишуваат економистите. Како пропадна банката СВБ?

Во случајот на SVB со седиште во Санта Клара, која го чуваше најголемиот дел од својот имот во американски државни обврзници, пазарната вредност на нејзините обврзници падна кога каматните стапки почнаа да растат.

Тоа е затоа што повеќето обврзници плаќаат фиксна каматна стапка која станува поатрактивна ако каматните стапки паднат, зголемувајќи ја побарувачката и цената на обврзницата. Но, кога каматните стапки растат, пониската фиксна стапка што ја плаќа обврзницата повеќе не е привлечна за инвеститорите.

Времето се совпадна со финансиските тешкотии со кои се соочија многу клиенти на банките – главно технолошки стартапи – што ги принудија да ги повлечат своите депозити.

Покрај тоа, SVB Bank имаше непропорционален удел на необезбедено финансирање, при што само 1% од банките имаат повисока необезбедена потпора, пишува весникот. „Комбинираните загуби и неосигурениот потпора обезбедуваат стимулации за започнување на неосигурани депоненти на SVB“.