Кина треба да ги охрабри своите банки да ги поддржат помалите приватни фирми во реалната економија, наместо присилно давање заеми или политики, како што е квантитативното олеснување, објави државниот весник во средата.

“Централната банка не сака да ги користи административните методи за да побара од банките (да позајмуваат)”, изјави за “Финансиски вести”, банкарска публикација, шефот на Одделот за монетарна политика при Народна банка на Кина, Нео Гуофенг.

“Таа сака да воспостави позитивни механизми за охрабрување преку алатки на монетарната политика за да ги охрабри банките активно да ја зголемат својата поддршка за реалната економија, особено за помалите и приватните фирми”, рече Сан.

Коментарите доаѓаат еден месец откако Сун Геофенг – директор на департмантот за монетарна политика на Народната Банка на Кина, напиша коментар во кој тврдеше дека проблемите со навременото надополнување на капиталот, недостатоците во ликвидноста на банките и слабата стапка на “пренос” се три главни ограничувања на понудата на кредити на банките.

Во интервјуто за “Финансиски вести”, Сун рече дека преносот на монетарната политика “е значително подобрен”, што покажува дека чекорите за подобрување на механизмите за пренос биле ефективни.

Тој рече дека централната банка ќе ја зголеми силата на иновациите со алатките на монетарната политика.

Издавањето на вечни обврзници “е само еден чекор напред” во намалувањето на капиталните ограничувања на банките, рече Сан, додавајќи дека “во иднина” би можеле да се користат и “други методи”.

Тој рече дека квантитативното олабавување воопшто не било неопходно, ниту можно, забележувајќи дека според кинескиот финансиски систем, значењето на централната банка за купување кинески државни обврзници на секундарниот пазар е ограничено и дека на PBOC му е забрането да купува инструменти на примарниот пазар.

Банките во Кина одобрија најмногу нови кредити на рекордно ниво во јануари, по серија потези за зголемување на кредитирањето, додека властите се обидуваат да спречат нагол застој во втората по големина економија во светот.