Со речиси секоја нова технологија, банките и кредитните институции сакаат да чекаат и да гледаат од затскриена позиција. Но, многу експерти предупредуваат дека таквото размислување е ризично кога станува збор за 5G. Неколку точки укажуваат на сеизмичката промена во способностите за дигиталното банкарство што ќе ги овозможи новата безжична технологија и опасноста банките да не бидат подготвени за промената.

Има толку многу “трансформациони” технолошки промени што просечниот човек не може да се справи одеднаш. Значи, не е изненадувачки што во периодот пред започнувањето на 5G комуникациската технологија, постои некоја неподготвеност меѓу бизнис лидерите да одат сите во истиот тренд.

Истражувањето на Акантура открива голема конфузија и амбивалентност во врска со новата технологија меѓу бизнисмените. Додека лидерите ги признаваат своите потенцијални конкурентни импликации, тие не разбираат колку е значајно тоа, иако 5G – петтата генерација безжична технологија – веќе е лансирана на ограничена основа во десетици американски градови и насекаде низ светот.

Тековната пазарна војна меѓу главните носители – обвинувањата за сомнителни тврдења постојано летаат напред и назад – не помогна за соработка меѓу бизнис играчите. Во услови на ваква реторика, сè поголем број почитувани гласови ги предупредуваат финансиските институции за опасноста од игнорирањето на оваа голема промена на технологијата.

Главниот службеник за податоци на ФИС, Боб Легерс, вели дека 5G ќе биде клучен фактор за подобрување на банкарското искуство на потрошувачите.

Дан Латимор, главен истражувачки директор во Celent, оди толку далеку што во својот блог вели дека тој целосно го сменил својот поглед на оваа тема. Тој го променил размислувањето дека банкарството на мало би можело да “почека и да види” во однос на 5G за да верува дека импликациите на технологијата врз индустријата “ќе бидат длабоки”, бидејќи ќе се исцртуваат во наредните три до пет години.

Многу банки и кредитни институции продолжуваат да се борат со тоа како да станат мобилни и технолошки современи. Работите нема да станат полесни, и според “Financier Worldwide”, кој изјавува дека “воведувањето на 5G ќе ја смени парадигмата за многу институции”.

Омар Абош и Лари Даунс, ко-автори на Pivot to the Future велат: Откривање вредност и создавање на раст во нарушен свет, наведуваат дека “5G, кога ќе е целосно имплементиран, е подготвен да биде … далеку поголема трансформација во мобилната технологија од која било претходна генерациска промена “. Пишувањето во” Harvard Business Review “забележува дека повеќето високи извршни директори ја разгледуваат оваа технологија преку објективот на постепено подобрување, наместо да ја замислуваат како би можело да се користи за преструктуирање на индустриите. Двајцата експерти предупредуваат дека “ако актуелните бизниси не го земат темпото во подготовките за 5G, пропустите што ќе произлезат неизбежно ќе привлечат нови учесници, ослободувајќи ги ненадејните прекини што ќе ги имаат неразвиени зрели индустрии“.

 

Потенцијалот на 5G во финансиските услуги

Тоа е широко опфатено како 5G, кој користи различна технологија од 3G и 4G, ќе ги зголеми брзините на комуникација за 10 до 100 пати над 4G, во зависност од изворот. Опсегот нема да биде ограничувачки фактор во дигиталните комуникации во догледна иднина. 5G мрежите, всушност, ќе се натпреваруваат со жични широкопојасни системи, вклучувајќи ги и оние со најбрза оптика, според Abbosh и Downes.

Тоа значи дека одложувањата во симнувањето, стримингот или поврзувањето ќе бидат практично елиминирани. Никој нема да мора да ја гледа лентата за напредок повеќе да лази преку мобилниот екран. 5G, исто така, не значи деградација на брзината или капацитетот дури и кога голем број луѓе ги користат своите мобилни уреди одеднаш, како на пример за време на настан во живо или за време на природна катастрофа.

Еве неколку од многуте специфични банкарски можности наведени од многу извори:

Намалено видео заостанување. 5G прави го прави видео разговорот и консултациите помеѓу банкарите и потрошувачите во реално време, многу повеќе изводливи и задоволителни, било на мобилен уред, во филијала или на банкомат.

Поставеноста на банкоматот ќе биде многу пофлексибилна користејќи 5G мрежни конекции.

Полна моќност мобилни pop-up branches. Овие единици во моментот ќе можат да се справат со сè што може да се стави како задача на редовната филијала.

Зголемена банкарска способност за уреди што може да се носат, вклучувајќи и плаќања. “Како 5G маршира кон сеприсутноста”, вели Боб Легтерс од ФИС, “потрошувачите ќе доживеат новооткриена униформност помеѓу нивниот телефон, часовник, и поврзан автомобил – до степен до кој може целосно да се потпираат на дигиталните плаќања”.

Многу подобрена персонализација. Комбинацијата на 5G, вештачката интелигенција и големите податоци ќе овозможи собирање информации во реално време, отворајќи го патот за индивидуалните банкарски услуги базирани на АИ (вештачка интелегенција).

Префрлете се на облак за мобилно банкарство. 5G мрежите ќе овозможат многу повеќе обработката да се направи во облакот, а не на мобилен телефон. Тоа може дури и да ја елиминира потребата за мобилни банкарски апликации, во одреден момент.

Надворешен надомест. 5G мрежната има способност ќе даде огромен поттик за новиот интернет на работите ( Internet of things ) – милијарди поврзани уреди.

Попрецизно откривање измами. Со многу поголема брзина  5G ќе им овозможи на геолокации, трансакции и други податоци да бидат анализирани веднаш, што резултира со помалку лажни позитиви.

 

5G е баш зад аголот

Веќе има протести од групи луѓе кои тврдат дека технологијата 5G може да биде штетна за луѓето, животните, дури и за растителниот свет, па патот до целосното ширење може да има некои пречки.

Но, 5G е жив во многу градови, вклучувајќи ги Чикаго, Минеаполис и Њујорк, а главните носители веќе се движат напред. AT & T веќе има инсталирано 5G во околу 20 градови, според еден извор. Verizon вели дека ќе има 5G во 30 градови до крајот на 2019 година. Verizon, исто така, има пилоти во тек за услугата 5G за дома, но нејзиниот приоритет е мобилен. Апликациите на Интернет на нештата веројатно ќе следат подоцна. Моторола и Самсунг веќе имаат достапни 5G-телефони и многу други се објавени.

Генерално, консензусот е дека целосното распоредување на 5G е веројатно до 2025 година, во зависност од тоа како регулаторите и локалните власти ќе одговорат на различни прашања. Дотогаш, покриеноста најверојатно ќе биде нејасна. Една од причините е тоа што технологијата 5G не патува како 4G, ниту пак оди преку ѕидови, затоа бара многу повеќе преносни јазли што треба да се постават.

 

Што мораат финансиските институции да направат побрзо

Главната лекција понудена од страна на експертите: Банките и кредитните институции не треба да го третираат доаѓањето на 5G како скромна техничка надградба. Тоа е еквивалент на огромното влијание што го има воведувањето на iPhone на пазарот на мобилни телефони, а не да спомнуваме како потрошувачите управуваат со нивните животи и нивното банкарство.

Покрај тоа, способностите на 5G не можат да се одвојат од многу други тековни дигитални трансформациони проблеми на кои индустријата веќе се спротивствува. Факторите како што се зголемената употреба на податоци преку употреба на аналитиката и вештачката интелигенција, пренасочувањето кон плаќања во реално време и лице-во-лице и мобилното банкарство во скоро секој поглед сите ќе бидат значително засегнати од огромниот чекор напред обезбеден од 5G комуникациска технологија.

Како што забележаа неколку коментатори: fintech заедницата ќе биде дополнително засилена од 5G технологијата. И додека тоа би можело да доведе до партнерства, тоа е фактор кој традиционалните финансиски институции треба да ги земат предвид.

Abbosh и Downes во нивната статија препорачуваат “агресивен, но одмерен пристап” за планирање и инвестирање во 5G денес.

“Нема смисла”, велат тие, “за компаниите во погодените индустрии да се обложуваат на една конкретна технологија или апликација. Но, во исто време, стариот приод на чекање за нови 5G-придвижувани пазари да се појават и да скокаат подоцна како т.н. “брз следбеник” нема да функционира повеќе”.

Наум Димитровски