Банката Голдман Сакс ќе плати 109,5 милиони долари на федералните и државните органи во рамките на решавањето на обвиненијата дека нивните банкари незаконски ги споделиле податоците на своите клиенти со други банки.

Министерството за финансии во Њујорк ќе добие 54,75 милиони долари, а истиот износ ќе биде заслужен за Федералните резерви, се вели во заедничката изјава на двете институции.

“Голдман Сакс” е една од неколкуте банки вклучени во скандалот со кој девизните дилери во големите компании со “Вол Стрит” во интернет “часовите” зборуваа за своите клиенти. Со размена на информации, банкарите успеаја да го насочат својот девизен пазар во вредност од 5,3 милијарди долари.

Меѓу банките кои се казнети за учество во скандалот се “JPiMorg Chase”, “Sitigrup”, HSBC и “Barkliz”.