Британскиот министер за финансии, Риши Сунак, кој се бори да се опорави од јавните финансии на пандемијата, доби алармантно предупредување од Банката на Англија дека започнува одбројувањето до крајот на рекордно ниските трошоци за кредити.

Официјалната изјава на Британската централна банка на 5 август по завршувањето на состанокот на нејзиниот монетарен комитет дека е неопходно постепено заострување на монетарната политика во наредните години, дефинитивно ќе предизвика главоболка кај финансиерот број еден на островот. Тоа значи измерено зголемување на каматните стапки и поделба на инвестициите за речиси 900 милијарди Британци. фунти во државни обврзници купени во рамките на стимулативната програма.

Кредитите уште финансираат речиси еднa од четири фунти од јавната потрошувачка во Обединетото кралство.

Нивната ликвидација ќе стави крај на поддршката на која се потпира Сунак за да ги ограничи трошоците за сервисирање на долгот преземен за ублажување на влијанието на СОВИД-19. Инвеститорите не очекуваат движења од Банката на Англија барем до 2022 година, па дури и после тоа – промени во мали делови. Сепак, обемот на британскиот долг ги направи јавните финансии шест пати повеќе зависни од промените на каматната стапка отколку пред финансиската криза, според Канцеларијата за буџетска отчетност, невладина јавна агенција формирана од Британскиот кабинет за независни економски прогнози и анализи на јавните финансии.

Со оглед на неповолниот пресврт, финансискиот оддел ќе треба да плати повеќе за да ги сервисира своите обврски токму кога Сунак работи напорно за да го стави дефицитот под контрола. Што е прилично неповолна позиција за човек кој одржувањето на јавните финансии во ред го опишува како „света должност“ и ја смета анатемата за долгот кон неговата политичка идеологија.

Сунак смета на постојан економски подем за да обезбеди стабилни даночни приходи во државната каса и да помогне во обновувањето на финансиската стабилност во наредните години. Тој во неколку наврати изјави дека внимателно ги следи плаќањата на каматата за надуени државни долгови, што го опишува како еден од многуте ризици на неговата позиција.

Буџетскиот дефицит на Велика Британија изнесуваше речиси 300 милијарди фунти во годината што заврши на 31 март 2021 година, што е еквивалентно на 14% од БДП. Прогнозата за тековната фискална година е дека овој сооднос ќе остане над 10%, надминувајќи ги најлошите последици од глобалната финансиска криза.

Пандемиските долгови се акумулираат од трошоците за заштита на работни места и бизниси за време на периодично наметнати национални карантини. Тие го зголемија долгот на државната каса на 2,2 трилиони. фунта – највисоко ниво како процент од економскиот производ од 60 -тите години на минатиот век.

Сунак веќе побара од министерствата да одредат каде можат да ги намалат трошоците, што навестува нова доза на идна апстиненција. Ова е во спротивност со линијата на соседната еврозона, каде владите продолжуваат да трошат по своја волја. Засега, Европската централна банка не брза да одлучи за судбината на сопствената програма за купување обврзници.

Претседателот на Банката на Англија, Ендрју Бејли, е свесен за притисокот што монетарното заострување ќе го има врз јавните финансии, но е решен да ја ограничи инфлацијата на 2% годишно. На 5 август, тој објави прогнози дека годишниот раст на цените ќе достигне 4% во четвртиот квартал.

Со олеснување на анти-пандемиските мерки, уште 590.000 работни места беа отфрлени од владината мрежа за поддршка во јуни.

Засега, Банката на Англија ветува дека нема да ја повлече вонредната финансиска поддршка за националната економија и ќе продолжи да купува обврзници до крајот на годината. Стимулациите значат и најниски каматни стапки во историјата на земјата. Тие ги намалија трошоците за сервисирање на државниот долг на 0,9% од БДП во периодот 2020-2021 година од 3,8% пред четири децении. Но, односот долг спрема БДП е повеќе од двојно зголемен, на околу 100 проценти.

Растот на каматната стапка ќе биде скап. Експертите од Канцеларијата за буџетска одговорност проценија дека ризикот од зголемување на каматните стапки за 1% денес е „шест пати поголем отколку што беше пред финансиската криза и речиси двапати над нивото пред пандемијата“.

Банката на Англија ветува дека ќе спречи неконтролирано повлекување на програмата за купување средства. И Сунак веќе се подготвува за денот кога неговата канцеларија ќе мора да работи без да се потпира на парични стимулации.