Централната банка продолжи да дава кредити за малите бизниси, но сигнализираше намалување на стимулации за големите компании

Банката на Јапонија (JAC) во петокот објави бавно излегување од прекинот на помошта за пандемијата – потег што е во спротивност со итното намалување на стимулации од другите клучни централни банки, пишува Блумберг.

Кредитните грантови за малите бизниси во петокот беа продолжени за уште 6 месеци. Сепак, НАК навести намалување на помошта за големите компании од април 2022 година.

Гувернерот на НАК, Харухико Курода, призна дека ФЕД и Банката на Англија презеле поагресивен пристап за отстранување на стимулации за пандемијата, но ја отфрли идејата дека овие одлуки ќе влијаат на НAK. Според Курода, не се очекува Јапонија да ја нормализира својата политика.

„Секоја земја одлучува за својата монетарна политика во потрага по економска стабилност и цени. Сосема е нормално да има разлики во насоките“, рече Курода.

Одлуките од петокот ја истакнаа уникатната динамика со која се соочува НAK во обидот да ја забрза инфлацијата и покрај зголемените цени речиси насекаде во светот, делумно предизвикани од пандемични стимули.

Загриженоста за инфлацијата во странство ја поттикна Банката на Англија да ги зголеми клучните каматни стапки за прв пат од пандемијата.

Од своја страна, ФЕД во средата објави дека ќе започне со агресивно намалување на купувањето средства од пандемијата. Европската централна банка, исто така, рече дека ќе го одложи откупот на пандемијата.

Сите тие ја гледаат инфлацијата како поголема закана за нивните економии отколку пандемијата.

Во Јапонија, далеку послабиот ценовен пулс му овозможува на НАК да продолжи со мерките за поддршка на пандемијата и да одржи повнимателен став кон Ковид-19.

„НAK јасно покажува дека се оддалечува од одлуките на ФЕД, ЕЦБ и АЦБ“, рече Масамичи Адачи, главен економист за Јапонија во УБС Секјуритис.

„Најважно е што во Јапонија нема инфлација во споредба со другите земји. Компаниите не ги префрлаат своите трошоци [на потрошувачите] од страв да не ги загубат своите дефлациски настроени клиенти. Во таа смисла, НАК може да остане смирен се додека продолжи сегашниот стимул“, рече Адачи.

„Можеби во иднина ќе има зголемени ризици, но воопшто не гледам зголемување на цените од 2%, како што се случи во САД и Европа“, изјави гувернерот на финансиската институција. „Затоа не гледам да правиме никакви потези кон нормализирање на монетарната политика на начинот на кој тоа го прават САД и Европа“, додаде Курода.

Појавата на новата варијанта на коронавирус омикрон можеби одигра улога во одлуката на НАК да ја продолжи помошта за заем по четврти пат и покрај прогнозата за економско закрепнување овој квартал, подобрување на кредитните услови и пакет поголем од очекуваниот на стимулации на премиерот Фумио Кишида, да се спроведат.

„НАК ја намалува својата помош за пандемијата – почеток на промената кон политиките по пандемијата – но сепак ги одржува своите стимулации во услови на закана на Омикрон за растот и инфлацијата, која останува околу 0%,“ рече економистот Јуки Масуџима.

Во исто време, од април 2022 година, НАК постепено ќе ја намалува сопственоста на корпоративните обврзници и хартии од вредност на нивоа пред пандемијата од околу 5 трилиони јени (44 милијарди долари). Според Курода, ќе бидат потребни околу 5 години за да се достигнат нивоата пред пандемијата.