(Блумберг) – Банката на Русија донесе петти последователен период на монетарно олабавување, намалувајќи ја клучната стапка за 25 основни поени бидејќи стапката на инфлација продолжи да паѓа под целта.

Банката ја намали својата репер каматна стапка на 6,25%, се вели во соопштението објавено во петокот, со што вкупното намалување годинава се намали на 150 основни поени. Овој потег беше предвиден од страна на 26 од 33 економисти во истражувањето на Блумберг. Четворица предвидуваа задржување, а тројца очекуваа подлабок потег.

Намалувањето досега не успеа да предизвика инфлација, која падна далеку под 4% т.е. од целта на банката минатиот месец, додека економскиот раст исто така заостана зад целите на владата. Со олеснувањето еруптира еден од највисоките реални приноси на пазарите во развој, потенцијално цртајќи линија под митингот што поттикна 16 милијарди американски долари приливи во рубљи во државни обврзници оваа година.

Русија ги следи централните банки во Турција и Украина во намалувањето на трошоците за позајмување оваа недела, откако Федералните резерви сигнализираа дека не брзаат да ги вратат своите три неодамнешни намалувања на стапката. Оптимизмот во врска со трговскиот договор меѓу САД и Кина помага да се создаде посилна позадина за централните банкари на пазарот во развој.