Претседателот на моќната германска асоцијација на штедилниц, која доминира во финансиските кругови во земјата, се приклучи кон холандската банка ИНГ во вторникот, критикувајќи ја лабавата монетарна политика на Европската централна банка.

„Луѓето веруваат дека има поголем јаз во нивните идни пензии“, рече Хелмут Шлевис. „Тие веќе не добиваат никаква камата за заштедите“.

Критиката се фокусира на негативните каматни стапки воведени од ЕЦБ за зајакнување на економијата на еврозоната по финансиската криза.

Проблемот е особено акутен во најголемиот германски банкарски потсектор, штедилниците, кои имаат многу пари што се скапи за чување.

Нивните 50 милиони потрошувачи имаат раст на заштедата од скоро 5% од минатата година на 965 милијарди евра (1 трилион долари) – приближно големината на холандската економија. Со заеми од околу 860 милијарди евра, банките имаат голема количина неискористен суфицит.

Нивната загриженост одекнува по неодамнешното барање на водачите на ИНГ за ЕЦБ да го промени курсот. Ралф Хамерс, кој го предводи холандскиот банкарски гигант, рече дека тој веќе има доволно пари и повеќе нема да охрабри ниска самодоверба.

Минатата недела, извршниот директор на Дојче Банк Кристијан Севинг рече дека нулта стапки „ќе можат да го уништат финансискиот систем“.

Ставот на ЕЦБ поттикна вжештена јавна расправа во Германија, нација на штедачи кои претпочитаат да чуваат пари за да купат акции.

Дитмар Шајк од германскиот производител на безбедносни производи Бург Вахтер рече дека побарувачката за неговите сефови се зголемила за една четвртина во последните пет години, делумно заради стравувањата од заштеда без камата.

Политиката на ЕЦБ за наплата на банките за чување на готовина, воведена во 2014 година за промовирање на зајакнувањето на економијата, ги влоши проблемите за банките, но нема индикации дека ќе се случат какви било промени во политиката.

Во услови на тензии меѓу Кина и Соединетите држави, ризикот Велика Британија да ја напушти Европската унија без договор и да забави, ЕЦБ се очекува да објави нови парични стимулации во четврток.

 

Забрането превземање на содржината без претходна согласност од редакцијата на БанкоМетар.мк