Наспроти позадината на новата рамка на Европската комисија, приватните банки истакнуваат дека домашниот пазар им е поважен од кога било досега.

„Сакаме повеќе Европа. Дури и во време кога другите велат дека ние треба да ги следиме само националните стратегии, ние повикуваме на поголема интеграција – и покрај или дури и со претстојното излегување на Велика Британија “, рече Андреас Краутшеид, извршен директор на германското здружение за банкарство во Брисел. „Тешкиот Брекзит би бил неодговорен“, продолжи Краутшеид.

„Уште еднаш, ќе и биде јасно на Европа колку се важни отворените пазари и колку тие се интегрални во ДНК-та на европското единство“.

Европа денес треба да ја зајакне таа ДНК. „Но, секој што сака дополнително да ја консолидира позицијата на Европа како главна глобална локација за бизнис, иновации и инвестиции не треба да ги занемарува банките“, рече водачот на здружението.

Во претстојниот процес на имплементација на Базел III, Германија и Европа мора секогаш да го имаат во предвид работењето на нивните банки и да ги земат предвид нивните специфични европски деловни модели. Не треба да се поставува прашање во врска со примената на „како што е“, што ќе ги оптовари европските банки со потребата да соберат дополнителен капитал за најмалку 135 милијарди евра. „Креаторите на политики секогаш потенцираат дека тие не сакаат значително зголемување на капиталот; тие треба да го одржат зборот сега “, рече Краутшеид.

„Регулаторниот граничник исто така мора да отстапи од MiFID 2, пазарот на финансиски инструменти што се продаваат на пазарот. Очигледно, тоа отиде предалеку “, рече Краутшеид.

MiFID 2 не ја помина проверката во реалноста: Клиентите се чувствуваат заштитно, а не се заштитени. Затоа, приватните банки го поддржуваат предлогот на германската влада до Европската комисија дека одредени клучни аспекти на MiFID 2 и регулативата PRIIP треба да бидат изменети во интерес на инвеститорите.

 

Забрането превземање на содржината без претходно одобрение од редакцијата на БанкоМетар.мк