Владата на Велика Британија формираше специјална работна група за биткоин, а надлежните служби, иако нема официјална потврда, интензивно ја истражуваат технологијата CBDC, пренесува „Фајненшл тајмс“, истакнувајќи дека Велика Британија очигледно сака да добие предност и да остане на првите редови на глобалните иноватори.

Член на Комитетот за монетарна политика на Банката на Англија, Силвана Тенеиро, во изјава за ФТ, вели дека преминот кон купување преку Интернет поради пандемијата, исто така, ги зголемува трошоците за готовина, а побарувачката за дигитални плаќања само ќе се зголеми .

Криптовалутите исто така се повеќе се дискутираат во Европската централна банка (ЕЦБ), иако постои голема загриженост дали постои компромис помеѓу приватноста и функционалноста, рече ФТ, потсетувајќи на одлуката на кинеската влада да воведе државна контрола врз употребата на дигитални пари. обезбедувајќи увид во финансиите на граѓаните. ЕЦБ сака дигитално евро, но не по цена да ја изгуби приватноста на граѓаните.

„Она што ја загрижува ЕЦБ е како да постапува во случаи на употреба на е-валута од граѓани кои не се од земји-членки на ЕУ. Јасно е дека ова евро ќе се користи многу повеќе надвор од еврозоната “, тврди заменик-директорот на истражувачкиот центар Бројгел, Марија Демерцис, во изјава за ФТ.

Централните банки на богатите земји сакаат да посочат дека нивните проекти за дигитални валути се колаборативни, не конкурентни, пишува ФТ и додава дека никој не сака да ја менува сопствената валута во приватна, што е надвор од нивна контрола.

Зад приказните за соработка, како што наведуваат авторите на ФТ, „има и можни предности на индустриската политика“. Британија, во таа смисла, очигледно сака да биде глобален лидер “. Сепак, постојат одредени стравови. Според Демерцис, постои загриженост дека ЦБДЦ може да ги поткопа комерцијалните банки, затоа што „ако сите имаат депозити во дигитални евра во ЕЦБ, тие би исфрлиле голем дел од банкарскиот сектор надвор од пазарот“.