Повеќето банки ширум светот би можеле да се соочат со уште четири години намален профит како резултат на пандемијата, се вели во извештајот на консултантската фирма МекКинзи и Ко. пренесува Pari.com.mk

До 2024 година, за пандемијата ќе бидат потребни 2,7 трилиони американски долари трошоци за резерви за загуби од заеми и 3,7 трилиони долари приходи ќе бидат изгубени засекогаш поради економските предизвици и постојаните ниски каматни стапки, рекоа консултантите.

Проценителите кои работа на овој извештај користеа реално сценарио на „пригушено глобално закрепнување“ од рецесијата предизвикана од пандемијата.

Изгубениот приход е колку што индустријата би собрала за шест месеци во нормално време, според извештајот.
На глобално ниво, клучната мерка за профитабилност, поврат на капиталот, се предвидува да се намали на 1,5% во 2021 година од 8,9% во 2019 година. Повеќето институции нема да ја повратат својата профитабилност од 2019 година за пет години, освен ако не ја подобрат нивната продуктивност и управување со капитал, фирмата кажа. Спојувањето на некои компании може да биде решение за некои случаи.

„Постои голем императив за банките да ја подигнат својата продуктивност“, рече Каусик Рајгопал, еден од авторите на извештајот.

Но, очекувањата за „долгата зима“ што Мекинзи ги предвидува значи дека банките ќе сакаат да водат сметка за трошење и за подобрување на продуктивноста. Банките се соочуваат со зголемена конкуренција од високо ценети технолошки компании со ресурси да пробаат нови производи со малку трошоци за клиентите.

На конференцијата за инвеститори во вторникот, Jamie Dimon, извршен директор на JPMorgan Chase & Co (NYSE: JPM), најголемата и една од најпрофитабилните банки во Соединетите држави, ги цитираше Google (NASDAQ: GOOGL), PayPal, Stripe и Square како конкурентни закани.

Пандемијата остава во опасност малку банки бидејќи индустријата има повеќе капитал отколку пред финансиската криза во 2008 година. Сега, проценува Мекинзи, 7% од банките, што претставува само 2,7% од индустрискиот капитал, имаат 50% или поголема шанса да им треба повеќе капитал за да останат над регулаторните минимали.

 

Извор: Pari.com.mk