Неколку големи банки кои работат во Словачка го повикаа премиерот на земјата Роберт Фицо да го намали или укине данокот од 30 отсто што планира да им го воведе. Притисокот за промена на клучниот елемент од неговиот план за намалување на буџетскиот дефицит го предизвикува постигнувањето на таа цел.

„Учтиво ве замолуваме сериозно да го разгледате „предложениот данок“ и неговото прилагодување на пониски вредности споредливи со другите земји во еврозоната, па дури и да го напуштите“, се вели во писмото упатено до Физо, кое го прочитале новинарите на агенцијата. „Блумберг“. Ако биде усвоен, данокот „ќе ја влоши предвидливоста на деловното опкружување и ќе ја поткопа довербата на инвеститорите“ и има потенцијал да ги зголеми трошоците за јавното финансирање и да ги обесхрабри странските инвестиции, рекоа банките.

Писмото е потпишано од осум доверители, меѓу кои и Ерсте груп банка, Рајфајзен банка интернационал и Ситигруп.

Приговорот до владата на Словачка беше поднесен набргу откако министерот за финансии Ладислав Каменички го претстави својот план за воведување данок од 30 отсто за банките кои работат во земјата. Според проценките на финансискиот ресор, од него во наредната година треба да влезат во државната каса околу 340 милиони евра. Банкарската давачка е дел од поголем пакет мерки за компензирање на големиот буџетски дефицит.

Оданочувањето на кредитните институции добива на сила во Европската унија бидејќи зголемените трошоци за финансирање од повисоките каматни стапки ги ослабуваат јавните финансии додека ги зголемуваат банкарските профити. Но, иако многу од мерките беа критикувани од банкарските лобија и институции, вклучително и Европската централна банка, имаше неколку случаи на обединување на странските доверители против локалните даночни политики.

Банкарскиот сектор на Словачка е речиси целосно во рацете на странски банки – 94% од средствата припаѓаат на странски кредитори, според Словачката банкарска асоцијација.
Словачка не е единствената земја која планира специјална банкарска давачка, но бројката од 30% е висока во споредба со другите предлози. Минатата година Шпанија најави дека планира да воведе данок од 4,8%, а Естонија предупреди дека ја зголемува банкарската давачка за 4% на 18%.

Сметаме дека моменталната економска состојба на Словачка е тешка и ја разбираме потребата од консолидација на државниот буџет и долгот“, пишувало и во писмото на доверителите до Фицо. Но, во него тие ја споделија и својата загриженост за „начинот на кој се применуваат овие мерки за консолидација“.

Словачката банкарска давачка треба да се намалува за 5% секоја година и да се намали на 15% во 2027 година. Тој доаѓа на врвот на редовниот корпоративен данок, што значи дека банките во земјата ќе треба да платат 45 отсто следната година, според пресметките на Министерството за финансии.

Претходно, Братислава и другите влади беа принудени да ги променат своите даночни планови откако се соочија со жестоко противење. Шведска, на пример, целосно го отфрли предлогот на една опозициска партија, а Италија воведе опција заемодавците да не плаќаат данок доколку издвојат повисоки износи за капитал.