Индустријата за деривати и британската влада го повикаа Брисел да обезбеди еквивалентно решение за да се избегнат судири на интереси.

Од јануари 2021 година, банките во Европската унија ќе мораат да користат платформи во ЕУ за тргување со финансиски деривати, изјави во средата Европската агенција за хартии од вредност и пазари (ЕСМА), цитирана од Ројтерс.

Одлуката на ЕСМА значи дека од 1 јануари британските банки исто така ќе мораат да тргуваат со деривати со нивните партнери на ЕУ на трговските платформи во рамките на единствениот блок.

Финансиски деривати, исто така наречени деривативни инструменти, се финансиски инструменти чија вредност е изведена од вредноста на средството.
Оваа одлука може сериозно да ја ограничи трговијата во Лондон, најголемиот светски трговски центар за деривати.

Европската управа за хартии од вредност ги утврдува таканаречените „Обврски за тргување со деривати на ЕУ (ДТО)“ откако Велика Британија ќе ја напушти Европската унија засекогаш на 31 декември 2020 година.

ЕСМА изјави дека оваа обврска (ДТО) нема да се промени во однос на првичната политика утврдена минатата година, што значи дека инвеститорите во ЕУ ќе мора да користат платформи за размена на единечни или не-базирани во ЕУ деривати на која веќе му е дадена „еквивалентност“ или дозвола за таква активност, како што е дозволата за американските финансиски пазари.

Ова ќе значи дека филијалите на европските банки во Лондон се соочуваат со спротивставени барања на ЕУ и Велика Британија за тоа каде да тргуваат со деривати.

„ЕСМА признава дека овој пристап претставува предизвик за некои договорните страни на ЕУ, особено за гранките на европските инвестициски фирми во Велика Британија“, рече Европската управа за хартии од вредност.

„Сепак, ЕСМА смета дека договорните страни на ЕУ можат да ги исполнат своите обврски за ДТО со тргување со трговски места на ЕУ или со квалификувани места за тргување во трети земји, а оваа ситуација се должи пред се на начинот на кој Велика Британија избра да се спроведе обврската за трговија со деривати “.

Индустријата за деривати и британската влада го повикаа Брисел да обезбеди еквивалентност со цел да се избегнат конфликти во врска со конфликтите со обврската за тргување со деривати или да се воведе брзо законско заобиколување.

Досега, Брисел не му обезбеди на Лондон еквивалент за тргување со деривати.

„Врз основа на сегашната законска рамка и во отсуство на одлука за еквивалентност од Европската комисија, ЕСМА не гледа простор за различни упатства“, додаде Европскиот орган за хартии од вредност и пазари.

 

Забрането превземање на содржината без претходно одобрение од редакцијата на БанкоМетар.мк