Банката на Монтреал е во напредни преговори за купување на американската филијала на француската банка BNP Paribas, објави Wall Street Journal, повикувајќи се на извори информирани во преговорите.

Канадскиот заемодавач би можел да го финализира договорот оваа недела, доколку преговорите бидат успешно завршени, пишува њујоршкиот деловен весник, а пренесува Ројтерс.

Договорот ќе го олесни проширувањето на Банката на Монтреал во Соединетите Држави, каде што работеше на проширување на своето присуство во последните години. Заедно, двете банки би имале околу 870 милијарди долари во средства, се додава во извештајот.

Агенцијата Блумберг минатата недела објави дека Банката на Монтреал изразила интерес за купување на Банката на Западот, со седиште во Сан Франциско, американската филијала на БНП Парибас.

Француската банка работеше со JPMorgan и Goldman Sachs за да ја процени продажбата на 147-годишната компанија, според која купопродажниот договор со потенцијалните купувачи, вклучително и Montreal Bank, Toronto-Dominion Bank и KijCorp со седиште во Охајо, би можел да вреди околу 15 милијарди долари.