Банките во еврозоната платија вкупно околу 7,5 милијарди евра казни минатата година, бидејќи тие чуваат пари во Европската централна банка, наместо да ги позајмуваат.

Од оваа сума, според новинските извештаи, само германските банки платиле околу 2,4 милијарди евра казнена камата на нивните депозити во Бундесбанк минатата година.

Според документот од германското Министерство за финансии, околината со ниски каматни стапки особено ги погодува малите и средните банки.

Ниските каматни стапки силно влијаеја врз состојбата на заработката на малите и средни банки во Германија, објави Министерството.

“Бидејќи политиката на ниски каматни стапки трае предолго, проблемите стануваат поголеми”, предупреди политичарот на ФДП, Франк Шефлер.

 

Забрането превземање на содржината без претходно одобрение од редакцијата на БанкоМетар.мк