Вил Хобс, шеф на инвестициската стратегија на британската банка „Barclays“смирува дека не треба да ги криете своите пари под душек, бидејќи се плашите од криза“,  цитиран од „Bloomberg“.

 

 

„Колку подалеку во иднината гледате, толку помалку треба да се грижите за следната рецесија“, рече Хобс во интервју за „Bloomberg News“. „Може да биде долг и болен почеток за оние надвор од пазарот, врз основа на индикаторите што ги разгледуваме“, додаде тој.

Акциите на глобално ниво се обновија од падот во минатата недела во позадината на срамот дека ФЕД може да го забрза затегнувањето на монетарната политика, а предлозите на претседателот Доналд Трамп за оданочување со царини на увоз на челик и алуминиум можат да доведат до трговска војна.

Разликите меѓу пазарот на капитал стануваат сè поочигледен. „Barclays“ и „Credit Suisse Group“ препорачуваат фокусирање на силните добивки и глобалниот раст, додека скептиците велат дека економските изгледи се помалку ветувачки, бидејќи Трамп пренасочува вниманието од фискалните стимулации кон внатрешниот протекционизам.

„Barclays“ предупредува да не се чека да помине следната американска рецесија за инвестирање во акции, објаснувајќи дека иако земјата да е на само една година од најдолгиот период на економска експанзија, нема статистичка поврзаност помеѓу должината на економскиот циклус и рецесијата, која го прекинува.

Поголемиот дел од рецесија како колапс на нафтата или финансиска или геополитичка криза, често се „случајно“ и тешко предвидливи фактори кои се независни од времетраењето на економскиот циклус, според „Barclays“.

Меѓу инструментите на развиените пазари, „Barclays“ ги поддржува европските акции, особено банкарството.