Германската покраина Баварија ќе побара построги ограничувања за купување акции во германските компании од страна на Кинезите, пишува весникот „Аугсбургер Алгемајне“.

Германската покраина Баварија ќе побара построги ограничувања за купување акции во германските компании од страна на Кинезите, пишува весникот „Аугсбургер Алгемајне“.

Според тој предлог, германските власти во иднина ќе треба да го проверуваат странското преземање на само 10 отсто акции во германските компании, чиј праг досега изнесуваше 25 отсто.

Весникот објавува дека мотив за поднесување на предлогот бил планот на кинескиот мрежен оператор „Стејт Грид Корпорејшн оф Чајна“ за купување на 20 отсто акции во германската компанија „50Херци“.

На почетокот на овој месец кинескиот производител на автомобили „Џили“ станал сопственик на 10 отсто акции во германскиот „Дајмлер“, а претходно била разгледувана можноста за купување удел во БМВ.

Баварија ќе го изнесе својот предлог-закон во Горниот дом на германскиот Парламент, Бундестагот