Амстердам е веќе пред Лондон како најголем центар за тргување со акции во Европа, откако Велика Британија го напушти единствениот пазар на Европската унија и собра голем дел од деловните активности со деривати во таа земја.

Берзите во холандската престолнина тргуваа со 9,2 милијарди евра дневно во јануари, наспроти 8,6 милијарди во Лондон, според берзата Cboe, која работи во двата града.

Тоа се споредува со просечно 17,5 милијарди евра со кои се тргувало дневно во Лондон во 2020 година, кога Франкфурт беше втор со 5,9 милијарди и Амстердам шести со 2,6 милијарди.

Лондон одамна предупредуваше на последиците од напуштањето на единствениот пазар на ЕУ без соодветни одредби за трговија со услуги и особено финансирање, што претставува повеќе од 10 отсто од даночните приходи во Велика Британија пред Брегзит.

Официјални лица од берзите велат дека потегот Амстердам-па-Лондон веројатно ќе биде траен, бидејќи ЕУ не покажува знаци на промена на позицијата, со акции деноминирани во евро кои треба да се тргуваат во ЕУ, чиј домашен пазар Британија го напушти на 1 јануари.

Платформите во Амстердам и во многу помала мера во Париз учествуваа во четвртина од пазарот на размена на еврото во јануари, за разлика од само 10 отсто минатиот јули, коментира IHS Markit.