Следниот пат, човештвото ќе биде подготвено, верува Гејтс.
Основачот на Мајкрософт Бил Гејтс предвидува нова пандемија на планетата.

Милијардерот сними подкаст во кој разговараше со актерот Рашид Џонс и главниот инфектолог во САД, Ентони Фаучи, за пандемијата на корона вирусот и промените што ќе ги донесе Ковид 19, пренесува Србија Денес.

За време на разговорот, Џонс го праша Гејтс дали човештвото ќе биде поразено од нова пандемија.

„Да имаме среќа, ако тоа се случи за дваесет години“ – рече Гејтс.

Тој исто така потенцираше дека постои сценарио според кое може да се појави за три години.

Сепак, како што нагласи основачот на „Мајкрософт“, следниот пат човештвото ќе биде подготвено за пандемија. Според него, дотогаш ќе се појават алгоритми, во согласност со кој ќе се воведе карантин, а системите за тестирање на потенцијалните носители на инфекцијата ќе се подобрат.

„Нема да бидеме толку глупави следниот пат“, заклучи тој.