Според основачот на Мајкрософт, луѓето не треба да бидат целосно раселени од своите работни места

Американскиот милијардер, Бил Гејтс, основачот на Microsoft, се очекува во иднината даночниот систем да се промени со воведување на специјални даноци на роботи кои ќе овозможат задржување на работните места на луѓето, пренесе ТАСС, цитирајќи интервју за. “Никеи”.

“Благодарение на идејата дека роботите ни помагаат да произведуваме повеќе стоки и услуги со учество на помалку луѓе, ние запревме да ја определуваме работата како единственото за кое сме се родиле”, вели Гејтс, истакнувајќи дека тоа го поставува прашањето за трошење од слободното време.

“Се разбира, јас не велам дека треба вештачки да го забавуваме процесот на автоматизација”, истакна милијардерот. Сепак, според него, луѓето не треба да бидат целосно раселени од своите работни места.

“Основната идеја на оданочувањето е дека можете да го оданочувате капиталот или работната сила, а роботот е вид капитал. Сега постојат голем број на даноци на работната сила, на пример персоналниот данок, но со текот на времето луѓето ќе сакаат да го стимулираат создавањето на работни места, најверојатно ќе имаме различни одбивања и субвенции, за да се зголеми побарувачката на обични соработници “, смета Бил Гејтс. Според него, во иднина ќе расте оданочувањето на капиталот и друг имот, вклучувајќи роботи. Тоа нема да бара забрана на производството на човекоподобни роботи и организацијата на производството, во кое учествуваат. Сепак, даночниот систем ќе биде структуриран така што претприемачите ќе сакаат да размислат за ангажирање луѓе.

“Системот всушност нè турка во спротивна насока”, рече основачот на “Мајкрософт”.