Европа тоне во криза и ја плаќа највисоката казна во борбата помеѓу Русија и САД кој ќе владее со Укарина. Недостигот на гас и недостапното снабдување во Европа ќе ги принуди земјите на ЕУ да се префрлат на обновливи извори на енергија, изаклучи милијардерот Бил Гејтс.

Кризата за снабдување и достапност на гас во Европа е всушност „добра на долг рок“, изјави во вторникот за CNBC ко-основачот на Мајкрософт, Бил Гејтс. Тој објасни дека тоа на крајот ќе го принуди континентот да ја прифати обновливата енергија, додавајќи дека „луѓето нема да сакаат да бидат зависни од рускиот природен гас“.

Гејтс призна дека јавноста „стана донекаде оптимист за тоа колку брзо може да се изврши транзицијата (кон обновливите извори на енергија)“, признавајќи ја потребата да се најдат „неруски извори на јаглеводороди“. Елаборирајќи го ова прашање, основачот на климатско ориентираниот фонд Breakthrough Energy Ventures објави есеј со наслов „Состојбата на енергетската транзиција“ на својот блог истиот ден. Зборувајќи за глобалните емисии на стакленички гасови, Гејтс истакна дека крајната цел „од 51 милијарда тони годишно на нула“ треба да се постигне „во следните три децении“.

Милијардерот инсистираше на тоа дека не би било во ред „да се одземат сите пари од секторот (фосилни горива)“, бидејќи „со помош на овој народ денес може да дојде на работа и да избегне смртно замрзнување во зима“. Сепак, рече тој, не може да им се верува на пазарите сами да се движат кон обновливите извори на енергија – „потребен е план за забрзување на процесот“.

Опишувајќи го својот план, тој рече дека треба да се измислат нови технологии за чиста енергија и да се зголемат на „фер“ начин што нема да ги остави зад себе земјите во развој. Ќе биде неопходно да им се помогне на луѓето да се прилагодат на новите околности со финансирање на индустрии како што е „науката за култури“, во кои Гејтс и неговата фондација инвестираат.

ЕУ неодамна се согласи да ја намали побарувачката на гас за 15 отсто оваа зима „за да се подготви за можни прекини во снабдувањето со гас од Русија“. Меѓутоа, на почетокот на овој месец, германскиот регулатор за природен гас откри дека земјата всушност користела 14,5 отсто повеќе гас во септември од петгодишниот просек, предупредувајќи дека недостигот е неизбежен доколку потрошувачите не намалат.