Основачот на Мајкрософт, Бил Гејтс му зададе нов удар на кинескиот интернет гигант Алибаба. Неговата семејна фондација ги продаде сите негови акции во компанијата, се вели во изјавата што ја поднесе до Комисијата за хартии од вредност на САД (ДИК). Фондацијата Бил и Мелинда, сопруга на милијардерот Гејтс, го ревидираше своето портфолио и продаде некои издавачи.

Покрај Алибаба, фондот ги продаде сите акции во проектот за такси-превоз на Убер и половина од своите акции во Епл. Фондот доби 128,5 милиони долари за акциите во Алибаба. Така, за време на мандатот на акциите на кинеската компанија, Фондацијата Бил Гејтс заработи 21,1 милиони долари.

Акциите во интернет гигантот Амазон, телекомуникациската компанија Либерти Латинска Америка, инвестициската компанија Беркшир Хатавеј и градежниот и логистички холдинг China Metro-Rural Holdings исто така се намалени. Во меѓувреме, Фондацијата Бил и Мелинда Гејтс го зголеми својот удел во американската компанија за животни науки „Шродингер“ за 40 проценти.