Минатата недела, Народната банка на Србија ги предупреди граѓаните за ризиците од тргување со одредени акции на светските берзи. Станува збор за тргување со т.н. бинарни опции, каде што станува збор за високо ризични трансакции кои често вклучуваат разни форми на измама.

Аналитичарот на берзата Ненад Гујаничиќ за РТС изјавува дека таквата стратегија е краткорочно ориентирана и се смета за многу ризична, дури и за инвеститорите со повеќе искуство.
„Има голем број финансиски инструменти на светските финансиски пазари, од кои некои се добро познати и едноставни, како што се депозитите и државните обврзници. Сепак, има многу поголем број на комплексни финансиски опции, меѓу нив и бинарни опции, и тие се доста ризични затоа што треба да го знаете однесувањето на финансискиот инструмент (алатка за тргување) што е нивна основа, а подоцна само функционирањето на опциите “, вели Гујаничиќ.

Тој објасни дека при тргување со бинарни опции, прво се бира инструмент (средства) за тргување – нафта, некоја валута – долар / евро или удел на голема компанија, потоа се предвидува насоката на движење на цената, вредноста на избраниот инструмент (зголемување или намалување на цената) и временскиот период на таквата проекција (минута, 10 или 15 минути, 60 минути…).

Вид на облог
„Бинарни опции, едноставно кажано, претставуваат еден вид обложување каде што се обложувате дали, особено во релативно кратка иднина, финансискиот инструмент ќе оди во една или друга насока. Всушност е невозможно да се предвиди и, пред сè, тоа е еден вид шпекулации “, наведува Гујаничиќ.

Тој објаснува дека без соодветно разбирање на бинарните опции и платформите за тргување, првичниот удел може да се изгуби брзо и дека исплатата заснована на бинарни опции целосно зависи од успехот на предвидување дали цената на одредено средство ќе се зголеми над или падне под одредено ниво.

Тој наведува дека организаторот е тој што победува во повеќето случаи.

„Тие сигурно заработуваат едноставно според законот за веројатност, вие најверојатно ќе бидете во загуба во голем број обиди, а во огромното мнозинство на случаи ќе ги изгубите сите пари“, објаснува Гујаничиќ.

Како што вели, во просек, нашите граѓани немаат завидно ниво на економско и финансиско знаење и ги предупредува да не се занимаваат со нешто што не го знаат.
Прво треба да научите кои се основните видови на финансиски инструменти. „За жал, немаме некои големи и богати искуства на домашниот финансиски пазар, згора на тоа, имаме некои негативни и тогаш нашите граѓани не научија многу од тоа“, предупредува Гујаничиќ.

Тој нагласува дека разни платформи за тргување се коцкаат со наши пари: тие нудат можност за огромни профити.

„Веднаш штом ќе видите дека некој ви нуди огромен профит, тоа значи дека е поврзано со висок ризик. Секој инвеститор или секој граѓанин треба да ја знае оваа врска ризик / поврат. Нема голема плата без огромно висок ризик “, предупреди Гујаничиќ.