Ако се прифатат барањата на сите субјекти, цената на струјата ќе се покачи за 27%.. Регулаторна комисија за енергетика започнува со контроли пред да донесе конечна одлука..

Претседателот Бислимоски најави дека ќе има и нова ставка во сметките за граѓаните наречена „приклучок на мрежа“.

Според дел од експертите со оваа ставка годишно би се собрани околку 30 милиони евра ако таа изнесува од 3 до 4 евра. Бислимовски вели да не се шпекулира бидејќи за сметка на таа давачка ќе се намалела цената на мрежарина.