Bitcoin (BTC) се искачи над 57.000 долари во вторникот, доведувајќи го на неверојатно растојание од неговиот историски максимум, бидејќи ентузијазмот за најголемата криптовалута во светот достигна нивоа последен пат забележани во 2021 година.

Цената на најважната криптовалута сега е зголемена за цели 10 отсто неделно и 35 отсто од почетокот на оваа година, најмногу поради возбудата предизвикана од серијата фондови со кои се тргува на размена на Bitcoin кои започнаа со тргување во јануари.

Надминувајќи 57.000 долари, Bitcoin ја допре својата највисока точка од ноември 2021 година. Тековниот собир тестира дали цената може да се приближи до својот историски максимум од 68.789 долари. Тој врв се случи шест месеци пред спектакуларниот пад во 2022 година.

„На крајот на краиштата, она што го гледаме е како крипто издигнува од пепелта на пазарот во 2022 година“, рече Рајан Расмусен, виш аналитичар за крипто истражување за Bitwise Asset Management.

– Нашата претпоставка е дека цената на Bitcoin ќе достигне 125.000 долари до крајот на 2025 година, додаде Марк Палмер од Benchmark на Yahoo Finance Live.

Инвеститорите исто така прават повисоки понуди за други криптовалути и сродни акции. Од година до денес, втората по големина криптовалута, ether (ETH), го надмина Bitcoin за повеќе од 10 проценти, додека вкупната пазарна вредност на сите крипто средства се зголеми за приближно 30 проценти на 2,15 трилиони долари, според Coinmarketcap.

Еден знак за зголемен ентузијазам за Bitcoin е активноста за тргување со Bitcoin ЕТФ кои започнаа во јануари, давајќи им на секојдневните инвеститори широка изложеност на дигиталните средства. Тие забележаа повеќе од 6 милијарди долари нето-текови заклучно со вторник, според податоците собрани од лондонскиот фонд Farside Investors.

Досега овој квартал, обемот на тргување со Bitcoin ги надмина нивоата забележани во истиот период во секој квартал од 2023 година. Таа активност беше благодет за главните места за тргување со крипто, вклучувајќи ги Coinbase Global (COIN) и Robinhood (HOOD). Тие акции се зголемени за 27 отсто и 31 отсто од почетокот на јануари.

Bitcoin рударот Marathon Digital (MARA) и Microstrategy на сопственикот на Bitcoin (MSTR) пораснаа за 32 проценти и 27 проценти, соодветно. MicroStrategy во понеделникот наутро објави дека купила дополнителни 3.000 БТК, со што нејзината вкупна инвестиција достигна 193.000 БТК, која беше проценета на приближно 11 милијарди долари во вторникот.