Во финансискиот простор, било што нерегулирано и нерегистрирано би предизвикало сомнежи и нелагодност. Во случајот на криптовалутите, како што е биткоинот, финансиските регулатори низ целиот свет почнаа да изнаоѓаат начини за надгледување на блокчејнот или евиденција за сите трансакции на криптовалути, како и за решавање на неправилностите презентирани од овие виртуелни валути кои најчесто ги заобиколат финансиските фирми, берзи и регулирани банки. Најпопуларниот од сите криптовалути, биткоин, главно функционира надвор од конвенциите на финансискиот систем; и ова ги загрижува регулаторите бидејќи има потенцијал да биде поврзано со перење пари, даночно затајување, измама и финансирање на тероризам.

Во ноември минатата година бизнисмен од Бруклин беше обвинет за промоција на валути, кои се поддржани со инвестиции во дијаманти и недвижен имот кои, според американските обвинители, не постојат. Комисијата за хартии од вредност исто така поднесе пријава.

Претходно оваа година, повеќе од половина милијарда долари во криптовалутите од јапонската берза наречена “Coincheck” биле украдени од хакери. Експертите велат дека во иднина може да се очекуваат повеќе такви напади, бидејќи сите хакери во светот сега можат да бидат насочени кон криптовалутите.

За инвеститорите и сопствениците на криптовалутите ова е загрижувачко. Еве што во моментов прават регулаторите на САД за решавање на сомнежите за криптовалутите:

Комисија за хартии од вредност

КХВ е федерална агенција одговорна за заштита на инвеститорите и одржување ред во пазарите. Во соопштението објавено во март, КХВ тврдеше дека според американските безбедносни закони, дигиталните средства како што се монетите и токените понудени и продадени во почетната понуда на монети спаѓаат под дефиницијата за “безбедност”. Изјавата може да значи дека за трговските дигитални валути ќе се бара да бидат регистрирани во КХВ, исто како и сите национални берзи за хартии од вредност, како што е њујоршката берза.

Службата за внатрешни приходи

За даночни цели, IRS наведува дека bitcoin мора да се смета како имот; затоа капиталната добивка или загуба мора да се евидентира, или да се пристапи преку блокчејнот како да е размена која вклучува имот. Доколку се користи како плаќање, треба да се третира како валута, а цената на bitcoin мора да се конвертира во нејзината пазарна вредност што е проверена на берзата.

Министерство за финансии

Одделот го презема водството и ги здружува федералните агенции за да ги координира регулативите за криптовалутите. Формирана е работна група за виртуелна валута, која ја вклучува Федералната влада и Комисијата за хартии од вредност, која внимателно ќе ги следи биткоинот и другите криптовалути.

Државни закони

Cryptocurrencies започнаа како “бездржавни асети”, но цинизмот кон нив на крајот сфатил дека регулацијата е неопходна. Во воведувањето на регулативите за криптовалути, Калифорнија и Њујорк, кои се дом на голем број крипто бизниси, го преземаат водството. Другите држави брзо се приклучуваат. Националната конференција на комесари за унифицирани државни закони гласаше за обезбедување на модел за регулирање на криптовалутните бизниси на државно ниво.

Имаше мерки за регулирање на криптовалутите, и можеме да очекуваме повеќе настани во иднина. Извештаи за неправилности и измами околу криптовалутите се навистина алармантни, поради што е важно да останете внимателни и претпазливи во сите ваши инвестициски активности; и да биде во потрага за bitcoin вести и други новости за cryptocurrencies.

 

Контактирајте со нас во Hogan за стручни правни совети во врска со криптовалутите.