Најголемата криптовалута во светот падна за 30% во последните пет недели

Биткоинот ја надмина границата од 50.000 долари за прв пат по речиси две недели, бидејќи позитивното расположение на инвеститорите се шири на финансиските пазари пред празниците, пишува Bloomberg.

Алтернативата за дигитални пари ја зголеми својата вредност за 3,5% на 50.781 долари за време на тргувањето во Њујорк, откако малку го ограничи нејзиниот раст. Други криптовалути како што се етериумот и солана исто така поскапеа.

Најголемата светска криптовалута по пазарна капитализација е амортизирана за околу 30% во последните пет недели, откако достигна врв на речиси 69.000 долари на почетокот на ноември.

Веста дека глобалните централни банки размислуваат за построга монетарна политика влијаеше на апетитот за ризик во последниве недели, поттикнувајќи некои инвеститори да се запрашаат дали таканаречените ризични средства како што се криптовалутите и софтверските акции со висока вредност ја зголемуваат цената за време на пандемијата.

Во четвртокот, тие стравови се чини дека се намалуваат, со зелени акции во САД во речиси сите сектори.

„Го гледам биткоинот како средство со висок ризик. Кога апетитот за ризик е голем, неговата цена расте. А кога апетитот за ризик се намалува, неговата цена се намалува“, вели Рис Мејфилд, аналитичар од областа на инвестициските стратегии во Baird. „Не постои совршена врска помеѓу двете, дефинитивно е премногу едноставно, но биткоинот секако не е рај за нестабилноста на пазарот“, додаде тој.

Технолошките аналитичари велат дека монетата го достигнала таканареченото двојно дно од околу 46.800 долари и се соочува со ниво на технички отпор од околу 50.635 долари.