Во вторникот биткоинот ја надмина вредноста од 43 000 американски долари, за првпат од април 2022 година. Цената на биткоинот се зголеми за речиси 4% на 43 478,00 американски долари. Во еден момент, монетата се тргуваше дури и до 43 977,40 американски долари.

Последниве недели биткоинот сѐ почесто достигнува нови врвови; за време на викендот за прв пат од април 2022 година ја пречекори сумата од преку 40 000 американски долари. Неговата вредност на почетокот на ноември се движеше околу 34 000 американски долари.

Оптимизмот во врска со веројатноста за одобрување на ЕТФ за биткоинот во САД беше главен двигател на растот на биткоинот, кој започна во текот на летото. Иако моментумот првично беше намален, извештаите за потенцијалните издавачи на биткоин ЕТФ кои се состанаа со Комисијата за хартии од вредност и берза, добиваа и имплементираа повратни информации за нивните поднесоци од ЕТФ дополнително го поттикнаа оптимизмот на инвеститорите.

Широкиот консензус е дека ќе има зелено светло за биткоин ЕТФ на почетокот на 2024 година, врз основа на различните рокови за одговор на ДИК, кои се одредуваат според датумите на поднесување на издавачот.

Згора на тоа, неодамнешната спогодба помеѓу Binance и американското Министерство за правда кон крајот на ноември беше гледана како голема пречка за расчистување во чистењето на крипто индустријата по FTX. И инвеститорите, исто така, со нетрпение го очекуваат преполовувањето на Биткоин, што се очекува во пролетта 2023 година.