Биткоинот денес ја надмина границата од 55 илјади долари, за прв пат по четири недели, благодарение на побарувачката на институционалните инвеститори. Во почетокот на септември, биткоинот падна под таа граница поради големата распродажба на акции на компании кои работат во криптовалути и блокчејн технологија.

Таа крипто валута накратко достигна 50.808,25 долари во вторникот, стабилизирајќи се тогаш на 50.498 долари, додека се движеше нешто повеќе од 55.000 долари денес. Зголемувањето на вредноста се објаснува со проширувањето на понудата на институционални услуги во криптовалути во банките и финансиските институции, што се обидува да ја задоволи зголемената побарувачка на инвеститорите.

Американскиот Банкорп објави дека воведува услуга за управување со средства во криптовалути, наменета за менаџери за институционални инвестиции кои имаат приватни средства во САД и Кајманските Острови. Анализата на Коиндеск покажа дека биткоинот порасна за 25 проценти, а етериумот за 32 проценти во третиот квартал, наведува Ројтерс.

Растот на биткоинот е проследен со втората највредна криптовалута, Ethereum, која вреди 3.618 долари во времето на пишување.