Биткоинот потона четврта последователна трговска сесија, дел од пошироката распродажба на криптовалутите што е во контраст со неодамнешните рекордни високи цени на глобалните цени на акциите.

Дигиталното средство падна за дури 8,1% на најниското ниво од февруари, менувајќи се за околу 54.190 долари во 12:21 часот. Помалите монети како Ether, XRP и Cardano, исто така, забележаа поостри загуби во некои случаи кои надминуваат 10%.

Крипто шпекулантите во моментов се соочуваат со голем број предизвици, вклучително и намалената побарувачка за амерички биткоин фондови, знаци дека владите се ослободуваат од запленетите токени и влијанието на политичките промени во САД е тешко да се анализираат.

Згора на тоа, администраторите на неуспешната берза Mt. Gox постепено ги враќаат заложените биткоини на доверителите. Шпекулантите не се сигурни колку од осумте милијарди долари ќе бидат продадени. Паричникот поврзан со Mt. Gox, префрлил токени во вредност од 2,7 милијарди долари во петокот, според Arkham Intelligence.

Во меѓувреме MSCI Inc. репер на глобалните акции лебди близу рекордно високо ниво, а краткорочната, 30-дневна корелација помеѓу Биткоин и индексот паѓа. Прашањето е дали одбивноста кон ризик во криптовалутите е изолирана или најавува претпазлив квартал за мејнстрим инвестиции, како и по силната прва половина за акциите.

„Во моментов има само општ недостаток на гужва на крипто-пазарите“, рече Стефан фон Хаениш, шеф на тргување во OSL SG Pte. „Повеќето од вестите што се шират во моментов, на пример продажбата на Mt. Gox, се мечкин пазар по природа.

Фон Хаениш рече дека на криптовалутата ѝ се потребни повеќе забелешки за монетарната политика од Федералните резерви, додавајќи дека „од едно до две намалувања на каматните стапки, заедно со зголемувањето на билансот на состојба на Банката на федерални резерви, се двете клучни состојки што криптото навистина ги чека“.

Инвеститорите ги чекаат податоците за вработеноста во САД подоцна во петок за најновите индикации за изгледите на политиката на ФЕД. Слабите неодамнешни економски извештаи го зајакнаа случајот на американската централна банка да ја олесни монетарната политика во наредните месеци.

Биткоинот достигна највисоко ниво на сите времиња од 73.798 долари во март, поттикнато од неочекувано силната побарувачка за инаугуративните американски ETF-ови на токенот. Оттогаш, приливите ослабеа, што го испрати Биткоинот понизок и го оцрни остатокот од пазарот на дигитални средства.

Се чекаат одобрувања за деби на американските ETF за второрангираниот токен Ether, но интересот за производите може да биде измешан доколку продолжи распродажбата на криптовалутите.