Криптовалутите, како и остатокот од пазарот, во последните месеци се во тешка ситуација. Економскиот пад и финансиската загриженост ги натераа трговците да впаричат дел од нивните криптовалути. Цената на биткоинот падна за околу 60 отсто од почетокот на годината. И покрај негативните фактори, биткоинот се држи околу нивото од 18.000 долари, што значи дека инвеститорите мислат дека цената е поволна на тоа ниво и се склони да купуваат.

Некои трговци веруваат дека биткоинот го допре дното и дека цената може само да расте. По податоците за инфлацијата во САД на 14 октомври, биткоинот скокна за 9,8 отсто, поттикнувајќи ги надежите дека криптовалутата може да продолжи да расте. Податоците укажуваат и на фактот дека ископувањето биткоин, кое ја зголемува неговата понуда, е исклучително тешко. Зголемувањето на цените на електричната енергија и повисоките трошоци за графичките картички значат дека рударите кои ги користат своите компјутери за да генерираат биткоини полека, навистина не се исплатат. Ограничената понуда влијае на растот на цените.