Етер, вторатa најголема крипто валута во светот, рано наутро забележа нов врв, со износ од 1.476 американски долари.

После четирикратно зголемување минатата година, биткоинот започнал бурно да се качува до 2021 година, искачувајќи се на 40.000 долари за прв пат на почетокот на овој месец.

Цената на Биткоин се зголеми во понеделникот по бруталната распродажба што влијаеше на виртуелната валута кратко да се спушти под 30.000 американски долари. Во меѓувреме, етерот, втората најголема крипто валута во светот – достигна рекордно високо ниво.

Според податоците на CoinDesk, биткоинот се искачи повеќе од 7,4% во последните 24 часа и се тргуваше околу 34,807 американски долари за време на пишувањето, сакајќи да се опорави од стрмните загуби минатата недела, кои избришаа над 100 милијарди долари од целиот пазар на крипто.

Етер, дигиталниот белег на блок-синџирот Ethereum, достигна нов историски рекорд од 1.476 долари рано наутро. Криптовалутата се искачи за 6,2% до цена од 1.415 долари околу 9:15 часот наутро.

Познато е дека алткоините или алтернативните криптовалути се собираат во време на сила за биткоинот. Најновото движење на цените на Етер се припишуваше на зголемената употреба на Ethereum, неговата основна мрежа што претрпува голема надградба, и интересот на институционалните инвеститори за крипто.

Биткоинот, најголемата крипто валута во светот според пазарната вредност, започна силно во 2021 година. По четирипати зголеменост од лани, цената на биткоинот за кратко се искачи на 40.000 долари за прв пат, што е за 17% помалку од највисоката вредност во исто време, но сепак повеќе од 17% од почетокот на годината.

Извор:pari