Цената на биткоинот (BTC) се зголеми во текот на изминатите неколку дена и повторно го надмина прагот од 10.000 долари.

На 28 август, биткоинот во текот на половина час падна за 600 долари, спуштајќи се под нивото од 10.000 долари, а на 29 август се спушти на неделен минимум од 9,632 американски долари. Цената оттогаш полека се опоравува и во моментов на пишување на веста се тргува на ниво од 10.099 американски долари што претставува раст од 5,2 проценти во рок од 24 часа, според податоците на Coin360.

Минатата недела, инвеститорот на криптовалути и основач на Galaxy Digital, Мајкл Новограц, изјави дека биткоинот е во фаза на консолидација, предвидувајќи дека претстојното учество на институционалните инвеститори во крипто просторот ќе поттикне иден раст. Изјави: „Биткоинот ја започна годината со 3.800 долари, а се тргуваше до 3.500 долари, а сега е 10.200 долари, што претставува раст од 200 проценти. Расте многу, па мислам дека ова е кратка консолидација“.

BAkkt-ов ефект на цената на биткоинот

Од трговската платформа на BAkkt неодамна најавија дека ќе почнат со прифаќање на депозити за своите кастоди услуги Bakkt Warehouse на 6 септември. Тргувањето на платформата ќе започне на 23 септември.

Аналитичарите не се сигурни како тргувањето со биткоин фјучерси на Bakkt платформата ќе влијае на цената на биткоин. Биткоин фјучерсите на CME и CBOE предизвика пад на пазарот во 2018 година, според поединци.

Терминските договори на BAkkt се подмирени во биткоин, што значи дека инвеститорите ќе добијат BTC на своите сметки по порамнувањето, а не долари.