Биткоинот, најпопуларната криптовалута, се врати на над 50.000 американски долари, вчера, во неделата вечерта. Биткоинот скокна за четири проценти, а аналитичарите растот го припишуваат на американската масивна програма за стимулации вредна 1,9 трилиони долари.

Сенатот го усвои планот за закрепнување на претседателот Џо Бајден од 1,9 трилиони долари од пандемијата ковид-19 во саботата, по цела ноќ седница на која повеќето демократи не се согласија околу надоместоците за невработеност, а републиканското малцинство не успеа да спроведе околу 30 амандмани. Пакетот вклучува 400 милијарди долари еднократно плаќање на повеќето Американци од 1.400 долари, 300 долари неделно за продолжени бенефиции за 9,5 милиони луѓе кои останаа без работа во кризата и 350 милијарди долари помош за државните и локалните власти чии буџети беа исклучени поради пандемијата.

Растот на биткоинот навестува слабост на доларот на девизните пазари и подобрен апетит за ризик на берзите во понеделникот. Криптовалутата во голема мерка се движеше во спротивна насока од доларот и се однесуваше помалку или повеќе како акции / ризични средства од падот во март 2020 година.

Инвеститорите сè повеќе го доживуваат биткоинот како „чувар на вредноста“, па затоа во голем број портфолија ја презеде улогата што некогаш ја играше златото, пренесува SEEbiz.