Аналитичарот предвидува 10-кратно зголемување на криптовалутата

Вредноста на биткоинот ќе се зголеми 10 пати во догледна иднина, како резултат на што најпопуларната криптовалута ќе го надмине златото во однос на капитализацијата, предвидува аналитичар од „Арк инвестмент“ во позадина на друга апрецијација на виртуелните пари.

Во понеделникот, вредноста на глобалниот пазар на криптовалути достигна рекордно ниво од 2 трилиони долари. Само пазарната вредност на биткоинот изнесува 1,1 трилиони долари, забележува Гизчина.

Според аналитичарите од „Арк Инвест“, брзата апрецијација на биткоинот ќе продолжи со зголемувањето на интересот на потрошувачите за оваа криптовалута. Цената на биткоинот порасна за повеќе од 500% во 2020 година, и се удвои оваа година, достигнувајќи рекордно ниво од 61 606 американски долари во март.

Coinbase, најголемата берза за криптовалути во САД, неодамна објави дека ќе излезе во јавноста на 14 април. Ова претставува уште една пресвртница во индустријата за криптовалути.

Наспроти оваа позадина, аналитичарот на криптовалути Јасин Елманхара од „Арк Инвестмент“ предвидува дека биткоинот може да ја надмине вкупната капитализација на златото од 10 трилиони долари.

Елмандра ги критикуваше политичарите, вклучувајќи ја и министерката за финансии на САД, Џенет Јелен, која претходно предупредуваше дека биткоинот е многу неефикасен, нестабилен и често се користи за нелегално финансирање.

„Навистина мислам дека ова се само застарени аргументи предизвикани од целосен недостаток на образование и интерес за проучување на ова прашање“, рече аналитичарот Јасин Елмандра.