Најголемата крипто валута во светот, биткоин, денес ја надмина пазарната капитализација од 900 милијарди долари за прв пат во историјата, бидејќи цената на оваа дигитална монета достигна ново рекордно ниво од 49.000 долари.

Откако во четвртокот наутро достигна рекордна цена од 48.481 долари, биткоинот го затвори тргувањето на ниво од 47.932 долари, што, според Ројтерс, претставува зголемување од 6,9 проценти на дневна основа.
Раша Тудеј известува дека на берзата Битстамп, една од најстарите за тргување со биткоин, цената достигна историско ниво од 49.000 долари во еден момент, што резултираше со краткорочна пазарна капитализација од 912,69 милијарди долари.

Тоа значи, додава РТ, дека пазарната вредност на оваа виртуелна валута се зголеми за 354 милијарди долари во текот на 2021 година. Претходното највисоко ниво на пазарна капитализација на биткоинот беше забележано на 8 февруари во износ од 888 милијарди долари.

Биткоинот во моментов има 61 процент удел во вкупната пазарна капитализација на сите криптовалути, што денес достигна историски рекорд од 1,46 милијарди долари.

Кумулативната пазарна капитализација на сите дигитални валути порасна за 88,5 проценти од почетокот на 2021 година, досега во споредба со почетното ниво од 776 милијарди долари на почетокот на годината.

Според податоците на KompanisMarketKap, биткоинот сега е деветто најценето богатство во светот според пазарната капитализација, а во изминатата недела ги надмина Фејсбук и „Тесла“ во тој поглед.

Ако пазарната вредност на биткоинот се спореди со рангирањето на БДП на земјите, неговите 900 милијарди долари се меѓу вредноста на БДП на Мексико (1,04 трилиони долари) и Холандија (886 милијарди долари), а исто така е и пред на Швајцарија чиј БДП е 707 милијарди долари.