Цената на биткоинот моментално е на највисоко ниво за една година, над 30.000 долари, бидејќи оптимизмот се враќа во индустријата за криптовалути по извонредната интервенција на еден од најголемите играчи во финансиите, Блекрок.

Предизвикувачки период за криптовалутите е зад нас, бидејќи американскиот регулатор, Комисијата за хартии од вредност, презеде тешки мерки со истражување на некои од најголемите платформи за тргување. На 5 јуни, SEC објави дека ќе го обвини Binance во кинеска сопственост за работење со нерегистрирани берзи и погрешно прикажување на трговските контроли.

Еден ден подоцна, на 6 јуни, SEC го обвини Coinbase дека работи како нерегистрирана берза за хартии од вредност. Потезите, исто така, предизвикаа драстичен пад на цената на биткоинот, откако криптовалутата се зголеми оваа година. Сепак, на 29 јуни, Coinbase одговори на наводите на ДИК велејќи дека тие се лажни и дека ќе се обиде да ги побие наводите.

Но, на 15 јуни беше објавено дека Блекрок, најголемиот менаџер на средства во светот, поднел барање за фонд за тргување со размена на биткоини (ETF) кој им овозможува на трговците да добијат изложеност на криптовалутата. Ова беше огромно гласање за доверба во биткоинот од голем играч во финансиската индустрија, и оттогаш цената на биткоинот порасна за околу 60,9% и моментално лебди веднаш под нивото од 31.000 долари.

Оваа година има значително закрепнување на биткоинот, цената скокна за 86%.