Биткоинот на 8 јануари достигна рекордни 42.000 американски долари, а во последните денови е направена значителна корекција.

Фактот дека биткоинот веќе беше повеќе од 30 проценти под рекордот во петокот вечерта беше болен за оние што го купија за 40.000 долари, и скоро ирелевантен за оние што го купија, на пример, за 10 000 УСД минатата година. Во моментов, биткоинот е сè уште десет проценти повисок отколку кога влезе во 2021 година.

Во јануари, биткоинот ги исцеди акциите на технолошките компании од првото место во однос на обемот на тргување, според истражувањето спроведено од Банката на Америка.

Обложувањето број еден е ново: „долг биткоин“, што на јазикот на крипто заедницата значи и стратегија HODL: купете и задржете. Важноста на биткоинот како инвестициска класа нагло се зголеми минатата година, тој беше усвоен од многу важни играчи во финансиската индустрија кои сметаат дека биткоинот е добра вредност, а пред се како заштита од инфлација, што ќе биде неизбежно по епидемијата.

Исто така, тоа ќе доведе до девалвација на фиат-валутите, па затоа не е изненадувачки што продажбата на долари на краток рок („краток УСД“) станува сè попопуларна. Според истражувањето на Банката на Америка, оваа стратегија е веќе на трето место. Друг наод од истражувањето: очекувањата за инфлација се на историски високо ниво, дури 92 проценти од инвеститорите очекуваат поголема инфлација во следните 12 месеци.

Биткоинот е во зона на корекција последните денови, што не е невообичаено по ваквиот див раст. При остварување профит, на повисокиот притисок на продажбата влијаеше и техничката грешка наречена „двојна потрошувачка“ – кога едно лице користи иста паричка (или дел од паричка) во две трансакции. Иако е само 0.00062063 биткоин (околу 20 американски долари), некои се во паника. Ова исто така укажува на голема ранливост на книгата за трансакции (јавна книга во која се евидентираат сите трансакции).

Но, следуваше објаснување дека никој не е оштетен и дека се опремени само два блока истовремено, што доведе до реорганизација на ланецот блокови. Во секој случај, цената на биткоинот во четвртокот вечерта варираше под 29.000 американски долари, но тогаш биткоинот брзо го освои нивото од 30.000 УСД. Бидејќи ова е најголемиот пад од март минатата година (биткоинот веќе беше 30% под рекордот), прашањето е дали се заканува несакан тренд.

Мислењата, се разбира, се поделени од оние кои велат дека корекцијата може да биде до 50 проценти, до оние кои веруваат дека ќе видиме нови записи и раст над 50.000 долари за неколку месеци.