По пристапувањето во ЕУ во 2017 година, Романија е најбрза во доближувањето кон побогатите земји-членки на ЕУ

Романија може да ja “крене брзината”, за да go фиксира валутниот курс кон еврото во 2024 година, но не се натпреварува со Бугарија на патот кон еврозоната, бидејќи прво треба да биде сигурна дека економијата и е доволно стабилна, коментира Bloomberg.

Трите најнови земји-членки на ЕУ – Бугарија, Романија и Хрватска – потенцираа планови за преселба кон еврото во момент во кој претставниците на ЕУ инсистираат за построги критериуми на потенцијалното членство во блокот.

Бугарија, чија валута е веќе фиксна за еврото, не успеа да влезе во таканаречената ” Единица за чекање во еврозоната или ЕРМ-2 , откако ЕУ наметна дополнителни, построги услови.

“Не е трка за да се одреди најбрзиот, тоа е маратон”, рече Мугур Ирешеску, гувернерот на романската Централна банка.

Тоа е политичка одлука со огромна одговорност. Треба да разбереме дека не можеме да пропаднеме и морам да предупредам дека еврозоната не е површина за кохезија како Европската унија, додаде тој.

Според Исареску, Романија и Бугарија се најсиромашните членки на ЕУ и мора да се погрижат нивните економии да го надминат социјалниот јаз со побогатите земји од еврозоната.

Од пристапувањето во ЕУ Романија  брза да ги стигне на побогатите земји членки на ЕУ, а удвојувањето на бруто домашниот производ (БДП) по човек и достигањето до 60 проценти од просекот на ЕУ е предвиден за оваа година, рече тој.

Иако Бугарија исто така да стартува со околу 30 проценти од просекот, таа напредува побавно и ќе постигне само околу половина од БДП по глава на жител на ЕУ, додаде тој.

Ако кажеме дека 2024 година е оптимален датум за пристапување кон ERM-2, тоа значи дека оттаму тоа е единствениот пат напред и може да потрае две или повеќе години, истакна Исареску.

Ние се држиме до моќта на економијата и не го правиме тоа за да се натпреваруваме со Бугарија, која има уште еден монетарен систем и сака да се придружи што е можно побрзо, додаде тој.

Сличен пример и предупредување за Ирешеску е Словенија. Таа се приклучи на еврозоната во изминатата деценија, но катастрофалната рецесија оттогаш избриша околу 5 отсто од БДП по глава на жител.

Бев таму на десетгодишнината од влезот на Словенија во еврозоната и ви кажав дека тоа не е одмор, рече Исареску.