Европската централна банка врши притисок врз преостанатите кредитни институции во Русија да го забрзаат нивното излегување.

Вкупниот број на вработени во петте банки на Европската унија со најголеми операции во Русија е намален за само 3% од инвазијата, а профитот е тројно зголемен, благодарение на големите каматни стапки што ги добиваат на нивните средства.

Две години по целосната инвазија на Украина од Русија, големите европски кредитори продолжуваат да работат со моќни, се попрофитабилни банки во земјата, и покрај јавните ветувања дека ќе ги затворат, пренесува Блумберг, цитиран од „Фокус“.

Вкупниот број на вработени во петте банки на Европската унија со најголеми операции во Русија опадна за само 3% од инвазијата, а профитот е тројно зголемен, благодарение на големите каматни стапки што ги добиваат на нивните средства оставени во земјата.

Бавното темпо ја поттикна Европската централна банка да изврши притисок врз останатите да го забрзаат нивното излегување. Една загриженост е дека континуираното присуство во Русија ризикува да ги изложи банките на американски санкции и високи казни, според лице запознаено со ова прашање, кое зборуваше под услов да остане анонимно бидејќи информациите се приватни.

Набљудувачката организација побара од сите банки со значителен бизнис во Русија „да ги забрзаат напорите за намалување на ризикот со поставување на јасен патоказ за намалување и излез“, им рече Клаудија Бух, највисокиот надзорен функционер на централната банка, на министрите за финансии на еврозоната во мај.