БНП Парибас ги надмина очекувањата на аналитичарите за пријавени профити, а нејзиниот главен финансиски директор зборуваше за „постепениот раст“ на економијата во наредните месеци.

Француската банка објави нето добивка од 1,59 милијарди евра (1,90 милијарди долари) за четвртиот квартал на 2020 година, надминувајќи ги очекувањата на аналитичарите од 1,2 милијарди евра, според „Рафинитив“. Забележа пад на профитот од 15,9% во однос на претходниот квартал.

Годишната добивка достигна 7 милијарди евра, што е за 13,5% помалку отколку во декември 2019 година.

Францускиот заемодавател исто така рече дека неговите трошоци за ризик се зголемија како резултат на пандемијата и издвоија дополнителни 1,4 милијарди евра резерви за евентуални загуби од кредити.

И покрај тоа што банките во еврозоната имаат ограничувања на дивидендата со оглед на тешката економска криза во регионот, БНП Парибас ќе плати дивиденда од 1,11 евра по акција во мај, што е за 21% повеќе од нето приходот од 2020 година.