Големата швајцарска банка Credit Suisse сака на своите раководители да им исплати мега бонус во вкупен износ од 350 милиони франци (околу 354 милиони евра).

Предуслов за тоа е отпуштање на околу 9.000 работници.

Според „Фајненшл тајмс“, еден процент од работната сила на највисоките позиции, околу 500 од нив, ќе добијат дополнителна исплата како мотивација да се постигнат целите за намалување на трошоци. Целта е да се одржи моралот на високо ниво во овој тежок момент за банката.

Пари за отпуштање

Пресметано, банката им плаќа на шефовите по речиси 40.000 евра бонуси за секој работник што ќе му врачат отказ.

Credit Suisse тропна на вратите на акционерите за да дознае дали ја поддржуваат оваа финансиска распределба.

Апсурдноста на сè, според германските медиуми, е што главните менаџери си ја вршат работата лошо, поради што банката во 2022 година неколкупати била затворена со милијарди загуба.

По последниот квартал во минус, крајната линија за целата година беше дефицит од 7,3 милијарди швајцарски франци (7,4 милијарди евра). Credit Suisse го објави соопштението во четвртокот. Ова е најголем пад од финансиската криза во 2008 година.

Акционерите и клиентите се внимателни

По гласините дека банката е во неволја, клиентите повлекувале пари во голем обем: добри 100 милијарди евра (нето). И покрај тоа, сопствениците на компанијата треба да добијат дивиденда од околу 5 центи по акција за 2022 година.

Credit Suisse најави големо реструктуирање минатата есен.

До 2025 година, големата банка сака да ги намали трошоците за околу 15 отсто, или околу 2,5 милијарди франци (2,4 милијарди евра).

Намалувањето на 9.000 работни места треба да помогне и да ја подобри финансиската состојба.

Имиџот на банката најверојатно ќе се влоши поради милиони бонуси за масовни отпуштања, пишуваат германските медиуми.