Тоа се услови кои може да се наметнат на колонија, вели поранешниот британски министер за надворешни работи

Поранешниот британски министер за надворешни работи, Борис Џонсон, повторно ја повика премиерката Тереза Мај да ги промени плановите за Brexit, обвинувајќи ја дека наметнува договор со кој напуштањето на Британија на царинската унија со Европската унија, Кралството е голем губитик и ја опиша ситуацијата како ” целосна капитулација “, објави Ројтерс.

“Навистина не можам да поверувам, но оваа влада се чини дека е на работ на целосно предавање”, напиша Џонсон во својот неделен напис во британскиот весник Телеграф.

“Сакам да го увидите целиот ужас на ова предавање. . . ние сме на работ на прифаќање нешто што е уште полошо од сегашната уставна позиција. Ова се услови кои може да се наметнат на колонија “, рече тој.

Џонсон ја обвини владата дека не е во можност да преговара на начин за еднострано завршување на т.н. ” договор за безбедност дизајниран да го спречи продолжувањето на граничната контрола меѓу Ирска, членка на ЕУ и британскиот регион Северна Ирска.

Според него, таквиот неуспех ќе ја претвори Велика Британија во “вазална држава” сé додека ЕУ не одлучи да продолжи со трговските разговори.

“Суштината на идејата – дека Обединетото Кралство треба да остане во царинската унија и единствениот пазар за стоки и земјоделска храна – е оној што обезбедува сигурност и просперитет. И можете да бидете апсолутно сигурни дека оваа идеја ќе биде во срцето на “договорот”, за што не се сомневам дека премиерот наскоро и магично ќе ја обезбеди “, рече Џонсон.