Двајца браќа од Јужноафриканската Република исчезнаа со вредност од 3,6 милијарди долари во вредност на  криптовалутата биткоин.

Се сомнева дека тие пари ги добиле со измама преку нивната компанија за инвестирање во криптовалути, пишува Блумберг.

Инвеститорите сега ангажирале адвокатска фирма од Кејп Таун, од каде велат дека не можат да ги лоцираат браќата и дека случајот го пријавиле на т.н. „Орлови“, елитната единица на националната полиција на Јужна Африка.

Според регулаторите, ваквите измами се се почести.

По зголемувањето на вредноста на биткоинот во изминатата година, исчезнувањето на околу 69 илјади биткоини – вредни повеќе од четири милијарди долари на својот врв – би биле најголемите изгубени пари некогаш во измама направена со криптовалути.

Овој инцидент може да ги поттикне напорите на регулаторите ширум светот да воведат ред на пазарот среде растечките случаи на измами.

Првите знаци на проблемот се појавиле во април, кога биткоинот беше на рекордно ниво. Извршниот директор на Африкрипт, 20-годишниот Амер Каџи, од исчезнатите браќа, ги информирал своите клиенти дека бил жртва на хакерски напад. Тој ги замолил да не го пријавуваат нападот кај адвокатите и властите за да го забави процесот на враќање на исчезнатите пари.

Некои скептични инвеститори не му верувале, па ангажирале свои адвокати, односно компанијата Ханеком, додека посебна група започнала процес за ликвидација против Африкрипт.

„Веднаш се сомневавме дека нешто не е во ред, затоа што објавата на Африкаприп ги молеше инвеститорите да не преземаат никакви законски мерки“, велат адвокатите на Ханеком.

Парите исчезнале без трага, сè се чешла од финансиските власти на Јужна Африка.

Понатамошните истражувања откриле дека сите пари од инвестициската компанија Африкрипт биле префрлени од сметки во Јужна Африка и т.н. паричници каде се чуваат криптовалути и дека биле префрлени преку мешавина од различни други криптовалути за да се отежне влегувањето.

Каџи и неговиот брат Раис  го основале Африкрипт во 2019 година и првично им понудиле на своите клиенти огромна заработка од нивната инвестиција – до десет проценти. Сега и двајцата се недостапни на мобилните телефони.

Ова може да биде најголемиот случај на измама со криптовалути во светот

Ова, сепак, не е прв случај на измама од ваков тип во Јужноафриканската Република. Минатата година пропадна Mirror Trading International, компанија што тргуваше со криптовалути. Тогаш исчезнаа околу 23 илјади криптовалути во вредност од околу 1,2 милијарди долари, што беше наречена најголема измама во 2020 година во светот на криптовалутите.

Досега, исчезнувањето на парите на Африкрипт е дури трипати поголемо.

Случајот со Африкрипт го водат и јужноафриканските финансиски власти, но во моментов е невозможно да се отвори официјална истрага бидејќи крипто-валутите во таа земја не се сметаат за легални финансиски средства. Полицијата исто така сè уште не го објави ова.

Кина во борба против криптовалутите

Кина исто така има проблем со криптовалутите, особено во последните неколку недели, кога ескалираше нивната борба. Имено, бидејќи вредноста на биткоинот постепено се зајакнуваше во текот на изминатата година, Комунистичката партија на Кина сè повеќе се грижеше за потенцијални измами, перење пари и загуби од страна на инвеститорите во крипто-валути.

Во Јужна Африка, дневната вредност на тргувањето со криптовалути за прв пат во јануари надмина 141 милиони долари, што укажува на значителен апетит на инвеститори на пазарот, што регулаторните тела обично не го контролираа, заклучува Блумберг.