Во интервју за БиБиСи познатиот инвеститор-претприемач Ричард Бренсон изјави дека тврд Brexit ќе биде “катастрофа за многу од компаниите на Virgin” и ќе ја присили групацијата да ги премести своите инвестиции од Велика Британија.

Борис Џонсон, најверојатен кандидат за премиер, кој се очекува да го замени британскиот премиер Тереза ​​Меј, вети дека ќе ја извади Британија од ЕУ со или без договор и одби да ги почитува напорите за напуштање само и единствено со договор.

Заминувањето од Европската унија без договор на 31-ви октомври ќе предизвика фунтата да достигне паритет во однос на доларот, рече шефот на Вирџинија, Ричард Бренсон.

При тврд Brexit  варијантата, заедно со заминувањето од Европската унија, Велика Британија, исто така, ќе го напушти и единствениот пазар, царинската унија преку отстранување на тековните договори за слободна трговија со блокот.

Бренсон го идентификувал Вирџин Атлантик како особено подложно на падот на фунтата.

“Фунтата ќе има несреќа да дојде до паритет во однос на доларот, ако има тврд Brexit”, рече Брансон, објаснувајќи дека сите трошоци на Virgin Atlantic се во долари.

“Тврд Brexit ќе влијае на стоките што ги добиваме од Европа и ги испраќаме преку Virgin Atlantic во Америка, профитите едноставно исчезнуваат“ – , коментира Бренсон.

“Очигледно резултатот ќе биде дека ние ќе потрошиме многу помалку пари во Велика Британија и едноставно ќе ги вложам сета своја енергија и пари во други земји”, додаде Брансон.

Во моментов, фунтата се тргува на ниво малку над 1.25 во однос на доларот, откако вчера достигна најниско ниво од околу 1.2450 долари за фунта.