ЛОНДОН (Ројтерс) – Оставањето на Европската унија без преоден трговски договор ќе ја чини Велика Британија околу 6 отсто од БДП – околу четири години економски раст – во споредба со престојот во блокот, објави во средата Меѓународниот монетарен фонд.

ММФ, кој предупреди за трошоците на Brexit пред Британците да гласаат да заминат во јуни 2016 година, рече дека обезбедувањето на трговски договор би ја намалил економската штета од трговските бариери и ќе ги намали странските инвестиции и имиграцијата.

“Директорите ја истакнаа важноста на навремено склучување договор со ЕУ, придружен со период на имплементација за да се избегне тврд излез во март 2019 година и да им се овозможи на фирмите и работниците време да се прилагодат на новите односи”, рече ММФ.

Пред два месеца, генералниот директор на ММФ, Кристин Лагард, рече дека очекува петтата по големина економија во светот да се намалува драматично ако ја напушти ЕУ без договор.

Проценките на ММФ – дел од редовниот преглед на економијата на Велика Британија – доаѓаат откако премиерот Тереза ​​Мај се обидува да го обезбеди својот главен министерски договор за преоден договор, кој потоа ќе треба да биде одобрен од парламентот и ЕУ.

Некои поддржувачи на Brexit тврдат дека Велика Британија ќе биде подобро да замине без никаков договор со Брисел, ако тие не можат да ги обезбедат своите барања целосно,  да тргуваат според правилата на Светската трговска организација.

Предвидувањата на ММФ сугерираат дека ова ќе биде „скап“ излез. “Во сценарио во кое трговијата на Обединетото Кралство и ЕУ под условите на Светската трговска организација да го регулира нивото на трговијата, БДП веројатно ќе падне за околу 5 до 8 проценти во однос на сценариото на Brexit брз договор, со просек од околу 6 проценти”, изјави ММФ.

Британската економија се забави од гласањето за Brexit. Нејзината годишна стапка на раст падна од врвот на Г7 групата на нации до крај, бидејќи претпријатијата ги одложуваат инвестициите и повисоката инфлација го намали расположливиот доход на домаќинствата.

Некои евроскептичари во конзервативната партија изјавија дека Brexit „без договор“ ќе й овозможи на Британија полесно да ги постигне трговските договори со трети земји и да ги утврди сопствените регулативи.

Но, Меј се залага за преоден аранжман за кој се надева дека ќе ја зачува слободната трговија со стоки, иако не и услуги, додека ги става контролите врз имиграцијата од ЕУ.

ММФ соопшти дека овој тип на договор за слободна трговија ќе го намали британскиот БДП за околу 2,5 до 4 отсто, најверојатно околу 3 отсто, во неодреден долгорочен период, споредено со престојот во ЕУ.

Пред референдумот, ММФ проценуваше дека Brexit би имал краткорочна цена од 1,4 до 5,6 отсто од БДП, во зависност од условите на заминување.

Ефектот на Brexit би се разликувал многу помеѓу индустриите, вели ММФ.

Британските финансиски услуги, хемикалии и автомобилската индустрија најверојатно ќе страдаат најмногу од новите регулаторни бариери и ќе ги нарушат снабдувачките синџири.

Спротивно на тоа, фармите, преработувачите на храна и нафтените и рударските компании би можеле да бидат подобри. Владините програми ќе бидат потребни за да се преквалификуваат британските работници за овие работни места, додаде ММФ.