© Reuters. FILE PHOTO: The financial district can be seen as a person runs in the sunshine on London's south bank

ЛОНДОН (Ројтерс) – Финансиските компании во Британија продолжуваат да го префрлуваат бизнисот во нови центри на Европската унија и нема да престанат ако не биде откажан Brexit, изјави британскиот пратеник во средата.

Вилијам Рајт, шеф на New Financial, вели дека студијата објавена на 11 март покажала дека 275 финансиски фирми префрлале дел од својот бизнис, персонал или средства од Британија до центри во ЕУ за да го избегнат нарушувањето на Brexit.

“Откако беше објавен извештајот, откривме дека уште 14 фирми имаат воспоставено нови ентитети”, изјави Рајт во комисијата на Домот на лордовите.

Излегувањето од Велика Британија ќе продолжи под било кој резултат на Brexit, кој не успеа да го откаже британското заминување од блокот, бидејќи фирмите бараат да се стави крај на неизвесноста во трговијата, рече Рајт.

Ендрју Пилигрим, придружен партнер на консултантите Е.И. им рече на пратениците дека нема да се вратат назад големите банки кои потрошиле милиони евра за создавање и екипирање на нови центри во ЕУ.

“За повеќето луѓе, тие се надвор од точка на враќање”, рече Пилигрим.

Велика Британија требаше да ја напушти ЕУ на 29 март, но заминувањето беше одложено барем до 12 април.

Изгледите за останување на Британија во царинската унија на ЕУ се зголемија, чекор што Пилигрим рече дека нема да им даде пристап до пазарот на финансиски услуги до блокот.

Brexit е, исто така, катализатор за преглед на деловните модели и забрзување на долготрајните промени од Велика Британија кон поевтини локации како Полска, и да бидат поблиску до клучните клиенти, рече Пилигрим.

Германското банкарско здружение во средата објави дека до 5.000 нови работни места во своите институти ќе бидат создадени во наредните 12 до 18 месеци поради Brexit.

Банката на Англија очекува околу 4.000 работни места во банкарството и осигурувањето да се преселат, но ова е само дел од првите проценки од консултантите по гласањето на Велика Британија во 2016 година за напуштање на ЕУ.

Ако Британија ја напушти ЕУ без никаков договор, финансискиот бизнис би можел веднаш да помине од Велика Британија кон Сингапур и САД, бидејќи тие имаат пристап до блокот, рече Пилигрим.

Рајт рече дека сега има само простор за пауза, но не го спречува протокот на бизнисот со финансиски услуги од Британија до ЕУ, освен ако Велика Британија не остане на единствениот пазар, чекор што владата досега го отфрли.