Официјален Брисел ги повика земјите од Европската унија да почнат постепено да ги укинуваат масивните енергетски субвенции за потрошувачите додека се подготвуваат за повторно воведување буџетски правила три години по избувнувањето на пандемијата на коронавирус, пишува Билтенот на Агенцијата за енергетика на Србија, објави Данас.рс.

Европската комисија го претстави својот план за враќање на Пактот за стабилност и раст, кој беше суспендиран на почетокот на пандемијата во 2020 година, бидејќи владите на ЕУ потрошија огромни суми за поддршка на нивните економии и обезбедување здравствена заштита, пишува Фајненшл тајмс.

Зголемувањето на цените на енергијата како резултат на војната во Украина минатата година ги поттикна земјите-членки да обезбедат поддршка за домаќинствата и бизнисите кои се борат да ги платат своите сметки.

Сепак, Европската комисија рече дека мерките сега треба да се повлечат. Владите потрошија 1,2 отсто од БДП на ЕУ во 2022 година за субвенции за енергија, а планираат да потрошат 0,9 отсто во 2023 година.

– Како што се намалуваат цените на енергијата, треба да преминеме кон постепено укинување на повеќето мерки за поддршка, почнувајќи од оние кои се најмалку насочени – рече Валдис Домбровскис, извршен потпретседател на Комисијата.