Европската комисија денеска го претстави инвестицискиот пакет од 3,2 милијарди евра за поддршка на 21 проект за поврзување во транспортниот, дигиталниот, климатскиот и енергетскиот сектор во Западен Балкан.

Ова е прв пакет проекти во рамки на амбициозниот Економски и инвестициски план на ЕУ за Западен Балкан усвоен од Комисијата во октомври 2020 година, се наведува и се додава дека овие проекти треба да донесат опипливи придобивки за сите шест партнери во регионот.

Пакетот вклучува 1,1 милијарди грантови од ЕУ од Инструментот за претпристапна помош 2021-2027 година (ИПА III), дополнителни билатерални придонеси од членките на ЕУ и Норвешка и поволни заеми од меѓународни финансиски институции.

Најавениот пакет ќе биде насочен преку Инвестициската рамка за Западен Балкан (ВБИФ), соопштија од Комисијата.

Во секторот за одржлив транспорт се предвидува изградба на важни патни и железнички врски во регионот, вклучувајќи ги коридорите Медитеран, Исток-Запад и Рајна-Дунав, како и железничкиот коридор меѓу Скопје и бугарската граница.

Овие проекти, се посочува, ќе придонесат за регионалната трговија, ќе го намалат времето на патување и ќе поттикнат одржлив економски раст, како и ќе донесат големи придобивки за локалните граѓани и компаниите во регионот.

Во фокусот на проектот е реконструкција на 27 километри пат од Приштина до Мердар, за што е одобрена инвестиција од 205 милиони евра. Тоа е делот од „Автопатот на мирот“ што ги поврзува Ниш, Мердаре и Приштина.

Друг проект во фокус е изградбата на завршната делница од железничкиот коридор меѓу Куманово и Бугарија со инвестиција од 412 милиони евра.

Во областа на чистата енергија се планира развој на обновливи извори на енергија, а фокус на проектите е изградба на соларна централа во Абанија и Трансбалканскиот коридор за пренос на енергија.

Трансбалканскиот коридор за пренос на електрична енергија се очекува да искористи инвестиција од 40,8 милиони евра за изградба на пруга во должина од 84 километри од Бајина Башта до БиХ и Црна Гора, се вели во документот објавен со соопштението на Комисијата.

Во областа на животната средина и борбата против климатските промени се работи за проекти на пречистителни станици, а се наведува дека Црна Гора и инвестицијата од 76 милиони за изградба на ваков капацитет во Подгорица.

Во дигиталната сфера се работи за проекти за развој на рурална широкопојасна инфраструктура со цел на сите да им се овозможи пристап до Интернет низ целиот Западен Балкан.

Фокусот е на проектот започнат во Србија во 2020 година, каде што програмата од 105 милиони евра предвидува да го отвори патот за брз пристап до интернет во училиштата и јавните институции во ретко поврзани области.

Според придружниот документ, првиот пакет предвидува изградба на нова зграда на Универзитетската детска болница во Белград, благодарение на инвестицијата од 116,5 милиони евра.

Европската комисија соопшти дека имплементацијата ќе започне наскоро по потпишувањето на договорите со меѓународните финансиски институции, што се очекува во текот на 2022 и 2023 година.

Европскиот комесар за соседство и проширување Оливер Вархеи рече дека подоброто и поодржливо поврзување во регионот ќе ја поттикне економијата, ќе води зелена и дигитална транзиција и ќе отвори многу можности за граѓаните и компаниите во Западен Балкан и низ ЕУ.

„Овие инвестиции, исто така, ќе ја забрзаат интеграцијата на регионот, во согласност со неговата јасна европска перспектива“, рече Вархеји.